blog placeholder

Het Proces van Neurenberg was een proces in het stadje Neurenberg tegen tweeëntwintig belangrijke nazi’s. Zij stonden terecht omdat ze in de Tweede Wereldoorlog samen met veel andere nazi’s verantwoordelijk zijn voor de dood van onder andere zes miljoen Joden. De Holocaust mag niet vergeten worden om te voorkomen dat het nog een keer gebeurd. Maar wat is er nou precies gebeurd tijdens het Proces van Neurenberg?

Het Proces van Neurenberg werd geleid door vier geallieerden landen: Frankrijk, de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk. Alle andere geallieerden landen stuurden waarnemers. Het Proces begon op 20 oktober in 1945 en duurde ruim een jaar. Dit proces werd door de vier geallieerden landen gebaseerd op de Verklaring van Moskou. Die was ondertekend door de ministers van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk. Hierin stond dat alle oorlogsmisdadigers van Duitsland, Japan en Italië gestraft zouden worden.
 
Onder de tweeëntwintig aangeklaagde nazi’s zaten een aantal grote oorlogsmisdadigers, zoals Hermann Göring, de plaatsvervanger van Hitler. Göring werd gezien als de bedenker van de Rijksdagbrand. Velen dachten dat Göring het Duitse Rijksdaggebouw heeft laten aansteken en daar een communist voor heeft laten oppakken, zodat er een reden was om over heel Duitsland communisten op te pakken. Die werden in door Göring opgerichte tuchtkampen gestopt. Göring pleegde tijdens de processen zelfmoord in zijn cel.

Arthur Seyss-Inquart, ook een van de veroordeelden bij het Proces van Neurenberg, was rijkscommissaris van het door Duitsland bezette Nederland. Eerst probeerde hij Nederland met zachte hand te winnen voor het nationaalsocialisme, maar toen dat niet werkte trad hij steeds harder op tegen het Nederlandse verzet. Hij is verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan honderdduizend Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen. Hoewel hij wist van de Jodenvervolging, beweerde hij tijdens het Proces van Neurenberg anders. Hij zei dat als hij had geweten van de deportatie van Joden dat hij het absoluut had tegengehouden. Hij werd ter dood veroordeeld.

Albert Speer was ook aangeklaagd door de geallieerden. Speer was een van de machtigste mannen in Nazi-Duitsland. Speer werd door Hitler tot rijksminister voor Bewapening en Munitie. Speer reorganiseerde de productie van wapens en munitie in Duitsland en wist zo in 1944 de productie te verviervoudigen ten opzichte van 1942. Veel historici beweren dat dankzij Speer de oorlog een jaar langer had geduurd dan had gehoeven. Speer werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Van de tweeëntwintig veroordeelde nazi’s was Speer de enige die schuld bekend had.

Van de tweeëntwintig zijn er twee die zelfmoord hebben gepleegd tijdens de processen van Neurenberg. Vier zijn er vrijgesproken van de aanklachten. De rest is ter dood veroordeeld of heeft een gevangenisstraf gekregen. Ook enkele organisaties zijn aangeklaagd en veroordeeld. Adolf Hitler had al voor de processen zelfmoord gepleegd in Berlijn. Heinrich Himmler en Joseph Goebbels hebben ook zelfmoord gepleegd. Adolf Eichmann, een van de verantwoordelijken voor de Holocaust, was gevlucht naar Argentinië, maar is in 1962 alsnog ter dood veroordeeld.