blog placeholder

Het duurt niet lang meer en dan heb je als het goed is je diploma op zak, en dan? Meestal moet je de keuze voor een studie midden in je pubertijd maken, een periode waarin je hele leven al veranderd en waar vaak veel onzekerheid bij komt kijken. Niet zo handig dus.

Bovendien zijn er verschillende mensen in je omgeving die er wel een mening over hebben, je ouders, oudere broers of zussen, vrienden. Of je er wel of geen geld mee kan verdienen. Eigenlijk is die mening van anderen niet belangrijk, het gaat erom wat JIJ wil, het is jouw leven. Als je een opleiding kiest die niet bij je past zal je daar uiteindelijk niet gelukkig van worden en er vroeg of laat mee stoppen. Dat betekent niet dat je nu goed MOET kiezen en dat er geen weg terug is. Van elke opleiding die je kiest zal je iets waardevols leren, ook al is het misschien dat een bepaald beroep niets voor jou is. Bekijk ook de reviews van Civas opleidingen eens om een goed oordeel te vormen.

Een aantal punten die je kunnen helpen bij je keuze:

  • Wat vind je het leukst om te doen? Wat is je passie? Ben je het liefst met je computers bezig? Ga de ICT in. Of vindt je het super om brommers uit elkaar te halen? Misschien is automonteur iets. Zit je het liefst op Facebook of MSN? Een opleiding in de communicatie of PR is dan misschien wat voor jou. Vind je het leuk om mensen te helpen of teksten te schrijven? Denk aan een opleiding tot psycholoog of journalist. Bij elke passie kan je wel een opleiding bedenken.
  • Wat wilde je vroeger worden? Had je vroeger hobby’s die nu op de achtergrond zijn geraakt? Denk aan tekenen, schilderen, schrijven?
  • Er zijn verschillende beroepskeuzetests op internet te vinden, waarmee je snel te weten komt wat voor soort baan bij jou zou passen.
  • Ga naar voorlichtingsdagen en praat met studenten die de opleiding doen. Proef de sfeer. Voel je je er thuis?
  • Laat je niet afschrikken door de werkloosheidcijfers van de beroepsgroep. Tegen de tijd dat je klaar bent is toch alles weer anders.
  • Bedenk of je met je handen wil werken of met je hoofd. Met een universitaire opleiding kom je uiteindelijk terecht in het management van een bedrijf of op de universiteit. Heb je bijvoorbeeld je VWO diploma en wil je onderzoek doen, dan kan het toch handiger zijn om een HBO opleiding (Hoger Laboratorium Onderwijs) te kiezen. Wil je dan alsnog promoveren dan is dat vaak ook mogelijk met je HLO diploma.
  • Bedenk ook dat er op dit moment flink bezuinigd wordt op het onderwijs en studenten zelf hun Masterfase moeten gaan betalen. Aangezien HBO studenten wel de volledige 4 jaar een basisbeurs krijgen, kan dat heel veel geld schelen.
  • Als je ouders je studie willen betalen, maar ze zijn het niet eens met je studiekeuze, bedenk dan of je echt afhankelijk van je ouders wilt zijn. Het is misschien ook mogelijk om met de basisbeurs voor uitwonenden en een bijbaantje op jezelf te gaan wonen.
  • Je staat nog aan het begin van je carrière en je interesses en passies zullen nog veranderen. Dat is niet erg. Vaak kan je de dingen die je in je eerste opleiding of baan geleerd hebt later weer gebruiken in een andere carrière.