blog placeholder

Heb je eindexamen gedaan en moet je herexamen doen of ben je helemaal gezakt? Heb je nu totaal geen idee wat je moet doen? Ik geef je een aantal oplossingen en tips.

Middelbare school

Balen dat je gezakt bent, maar heb je toch nog vrienden in 3VMBO, 4HAVO of 5VWO? Dan kun je nog een jaartje op je huidige middelbare school blijven. Je kent tenslotte alle leraren en de werkwijze al. Al je cijfers vervallen wel en je moet álles opnieuw doen. Je kunt wel een vrijstelling vragen voor bijvoorbeeld maatschappijleer of je profielwerkstuk.

Volwassenenonderwijs (VAVO)

Als je (net aan) gezakt bent en geen zin hebt om nog een jaar op de middelbare school te zitten en daar je examen te halen, kun je naar het volwassenenonderwijs gaan. Daar hoef je niet al je vakken opnieuw te volgen en examen in af te leggen, maar hooguit de vakken waar je voor gezakt bent. Dit is geen dagelijkse cursus zoals je gewend bent, maar de meeste lessen worden ’s avonds gegeven. De voorwaarde is wel dat je 18 jaar bent of in het eerste half jaar wordt.

Werken

Ben je inmiddels 18 en dus niet meer leerplichtig? Dan kun je een jaartje gaan werken. Het nadeel is wel dat je dan geen diploma hebt en (waarschijnlijk) geen goede baan zult krijgen. Als je later als nog je diploma wilt halen zal het ook wel even wennen zijn. Je bent nu zo gewend aan de vrijheid en niet aan ’t op school zitten

Reizen

Heb je géén idee wat je nu wilt? Je kunt gaan reizen, de wereld zien en ontdekken. Zo kun je ook je gedachten op een rijtje zetten en nadenken over wat je precies wilt. Om te reizen is dit het perfecte moment. Je zult de reis namelijk anders meemaken dan als je ouder bent. Let op: reizen is ontzettend duur, dus denk goed na over hoe je dit gaat financieren.

Tips

  • Doe áltijd een herexamen als je gezakt bent! Als je hierna VAVO wilt gaan doen, scheelt het je weer een vak als je deze met een voldoende afrond.
  • Als een goede vriend(in) wel met een goed cijfer is geslaagd voor een bepaald vak kun je tips en uitleg aan hem/haar vragen.
  • Doe voor je herexamen een examencursus of neem bijles.
  • Denk goed na over wat je wilt als je gezakt bent, anders krijg je er later spijt van.
  • Het belangrijkste: het is natuurlijk erg vervelend dat je bent gezakt, maar de wereld is niet vergaan! Doe dus gewoon lekker wat je van plan was om te doen en geniet ervan.