blog placeholder

Fotografie, een leuke hobby. Maar wat als je meer wilt dan een hobby, als je er je beroep van wilt maken? In Nederland zijn verschillende fotografie-opleidingen, maar welke HBO-opleiding past het beste bij jou?

Fotoacademie, Amsterdam

De fotoacademie, misschien wel de bekendste foto-opleiding van Nederland. Maar ook de duurste, omdat het een particuliere opleiding is loopt het collegegeld op tot 13.500 euro per jaar! En studiefinanciering zit er ook niet in, denk dus heel goed na voordat je aan deze opleiding begint. Als je de opleiding tot fotograaf wilt doen, kun je eerst de basisopleiding (2 maanden) doen of het instapjaar (1 jaar) om je goed voor te bereiden. Voor sommigen is het mogelijk om gelijk met de opleiding tot fotograaf te beginnen, deze opleiding duurt 3 jaar waarin je 2/3 dagen les hebt en verder nog veel uren in zelfstudie steekt.

Fotovakschool

Ook een goed bekend staande opleiding, ook deze is particulier, maar wel een stuk minder duur dan de fotoacademie. Het collegegeld is nog steeds hoog, zo’n 3400 euro per jaar, of 400 per maand. De fotovakschool biedt verschillende opleidingen aan, op HBO-niveau kun je kiezen uit Creative Photodesign (3 jaar), Fotografische vormgeving (2 jaar) en Toegepaste Fotografie & Beeldcommunicatie (4 jaar), TFB en FVG zijn hetzelfde, maar bij TFB wordt veel dieper ingegaan in de lesstof en je krijgt meer vakken. TFB volg je in Rotterdam, FVG kan in Amsterdam, Apeldoorn, Rotterdam en Venlo.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)

De HKU is een kunstopleiding, Photography is een studierichting, een opleiding die 4 jaar duurt. HKU is niet particulier, dus het collegegeld is het wettelijk collegegeld, zo’n 1700 euro. Voordat je aan de opleiding kunt beginnen moet je een toelating doen, deze bestaat uit een vragenlijst en een aantal thuisopdrachten (bijvoorbeeld je leven in beeld brengen in een fotoserie van 10 foto’s), hoe makkelijk je deze toelating haalt ligt natuurlijk aan het aantal studenten dat zich aanmeld voor de toelating.

Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK)

Op de KABK begin je met een basisjaar fotografie waarna je een 3-jarige vervolg opleiding doet in Redactionele Fotografie of Wervende Fotografie. In totaal duurt de studie dus 4 jaar. Het collegegeld is het wettelijk collegegeld, zo’n 1700 euro. Ook voor het KABK geldt een toelatingsprocedure. Je moet meedoen aan een meeloopochtend en ook moet je weer een aantal opdrachten maken die dan op het KABK worden besproken.

Rietveldacademie

De opleiding fotografie aan de Rietveldacademie duurt 3 jaar en kost evenveel als de HKU en KABK. Ook hier moet je eerst een toelating doen om te kijken of je genoeg talent in huis hebt. Je kunt ook een oriëntatie of vooropleiding volgen voordat je aan de opleiding begint.

Om echt te beslissen welke opleiding het beste bij jou past kun je natuurlijk toch het best de open dagen bezoeken.