blog placeholder

Als je voor een groep kinderen een verhaal wilt vertellen is het mogelijk om aan de hand van een aantal technieken een gewoon verhaal tot een onvergetelijke ervaring te maken. Een verhaal vertellen is bijzonder leuk voor kinderen, vooral als je de tijd neemt om alles goed voor te bereiden: de omgeving en een goede sfeer.

Hoe maak ik een verhaal zo leuk mogelijk?

 

  • Verhalen worden spannender als ze verteld worden in de juiste omgeving en sfeer. Vertel maar eens een verhaal bij kampvuur of in een donkere kamer met een klein lampje. Kinderen, maar ook volwassenen zullen het verhaal geweldig vinden. 
  • Zorg ervoor, dat iedereen goed zit of ligt. Vooral als je buiten vertelt moeten er genoeg stoelen en dekens zijn. Ook is het handig om citronella kaarsen aan te hebben, zodat niemand wordt afgeleid door muggen.
  • Wacht een poosje met het begin van het verhaal, je publiek stelt zich ergens op in en het wordt spannender als je even wacht. Als je een griezelig verhaal vertelt moet je wel zeker weten, dat de kinderen niet te jong zijn. Je begint met een vraag over het onderwerp, zodat de kinderen al een beetje weten waar het over gaat.
  • Een verhaal wordt spannender als je overdrijft. Het verhogen en verlagen van je stem is zo’n effect, je mimiek goed gebruiken bij angst, apanning, boosheid of verdriet in het verhaal. Hou even een kleine pauze bij een dramatische wending.
  • Een goed kinderverhaal is opgebouwd volgens het principe van: een korte inleiding, de gebeurtenis, die leidt naar een hoogtepunt en daarna een kort slot. 
  • Probeer te vertellen zodat er interactie met de kinderen volgt. Als je in het verhaal een vraag stelt, zullen kinderen zeker antwoorden. Daar kun je dan op in gaan en je verhaal vervolgen.
  • Heb plezier in het vertellen, dan zullen de kinderen nog meer genieten.
Of je nu voor de klas staat, de zondagsschool of kampleider bent, een verhaal gaat er altijd in bij kinderen.