blog placeholder

Het is nu wel bekend. Uit een onderzoek blijkt dat één op de drie vwo’ers de verkeerde studie hebben gekozen. Het is natuurlijk mogelijk dat studenten eens de verkeerde studie kiezen. Ze hebben veel interesses en het is niet op één kader te plaatsen of ze kregen een totaal verkeerd beeld van hun gekozen studie. Hoe komt het eigenlijk dat mensen de verkeerde studie kiezen?

Voorafgaand aan de studie moet je natuurlijk veel oriënteren. Daar komt het op neer. Je hebt veel interesses en je moet dus goed kijken op welk onderwerp je het meest geïnteresseerd bent. Het kan van alles zijn: klimaat(verandering), maatschappij, criminaliteit, opvoeding en gezondheid, politiek, nieuws, milieu enzovoort. Het kan natuurlijk voorkomen dat je zoveel interesses heb dat je niet weet hoe je ze in een kader moet plaatsen. Daar kun je jezelf op testen om te kijken waar je het meest bent geïnteresseerd. Er zijn Nederlandse en Engelse sites die je kunt raadplegen voor dit soort tests.

Studenten beginnen vooral aan een studie waarin ze een goede beeld hebben gekregen. Zo simpel is het dus niet. Mensen die afgehakt hebben met hun studie dachten dat die opleidingen meteen een goede functie opleveren in de arbeidsmarkt en sommige mensen denken ook of een opleiding meteen al een baan oplevert die heel goed betaalt. Het moet dus realistischer.

Er moet gezocht worden naar de opleiding die je het meest interesseert, eentje dat haalbaar is en ook die afgestemd is op je capaciteiten en vaardigheden. Motivatie speelt ook een rol bij het afhakken van een studie. Dit stemt dan vooral af van je interesse en van het beeld die je gekregen had voorafgaand aan de studie. Je mag natuurlijk open zijn voor suggesties van buitenaf, maar uiteindelijk moet je zelf beslissen wat je gaat doen. Je bent diegene die de opleiding gaat doen, dus je moet dan ook op je eigen gevoel afgaan. Niet alleen afgaan op je gevoel maar ook door voldoende informatie te verzamelen over opleidingen die voor jou interessant zijn kan je op jouw studie leiden.

Als je nog steeds niet weet wat je wil gaan doen, kun je ook even een jaartje iets anders doen. Je kunt dan naar voorlichtingsdagen en meelopdagen gaan. Zo heb je een beter beeld van een opleiding. Misschien dat je dan iets tegenkomt die jou interesseert. Ook vrijwilligerswerk of ergens werken zou je ook nog kunnen doen. Hiermee vergaar je nog meer kennis en ervaring vanuit een ander perspectief.