blog placeholder

In veel klaslokalen duiken tegenwoordig de digitale schoolborden op. Voor veel kinderen is het al heel normaal, veel en leerkrachten vragen zich af wat de meerwaarde is van ‘die dingen’. Wat zijn de mogelijkheden? Waarom is zo’n digibord beter dan het krijtbord?

Wat is een digitaal schoolbord?

Een digitaal schoolbord, ook vaak digibord genoemd, is eigenlijk niets anders dan een heel groot computerscherm. Het bord is aangesloten op een computer en het beeld dat je normaal op het beeldscherm ziet is nu te zien op een groot bord.

Wat kun je nou eigenlijk met een digibord?

Met een digibord kun je alles wat met een computer kan. Daanaast hoort bij elk digibord software (een computerprogramma) waardoor je met een soort pen op het bord kunt ‘schrijven’. Dit is een soort tekenprogramma, maar omdat je met een pen over het scherm gaat kun je zo ook schrijven, iets wat met een muis nooit netjes wordt.

Heeft het echt zoveel meerwaarde?

De meerwaarde van een digibord hangt volledig af van de leerkracht die er mee werkt. Wanneer een leerkracht het bord alleen gebruikt om op te schrijven, kan deze hiervoor net zo goed een krijtbord gebruiken. Wanneer er ook beelden, foto’s, filmpjes ingezet worden worden de lessen niet alleen leuker, maar ook leerzamer. We weten allemaal dat je dingen makkelijker onthoudt wanneer hierbij een plaatje is getoond of zelfs een filmpje.

Is het heel erg wennen?

Voor kinderen zeker niet. Het idee dat kinderen alleen nog maar naar het digibord kijken en niet hun lessen maken is zeker waar…. de eerste 3 à 4 dagen. Daarna is het nieuwtje er af. Zij zijn ook degene die het snelst leren hoe het bord werkt. Leerkrachten zullen interesse en inzet moeten tonen wil een bord meerwaarde hebben. Scholing is daarnaast zeker gewenst, want de handleidingen die bij de borden worden geleverd zijn gemiddeld 600 pagina’s…