blog placeholder

In dit artikel gaat het over een van de populairste werken van Friedrich Duerrenmatt (1921-1990). Het is een samenvatting van zijn theaterstuk “Der Besuch der alten Dame”, dat in 1956 voor het eerst in Wenen werd opgevoerd. Tot heden wordt het veel in het vak Duits gebruikt, op scholen en ook op universiteiten.

 In de tragische komedie “Der Besuch der alten Dame” geschreven door Friedrich Duerrenmatt gaat het over een klein stadje, Güllen. Güllen is in een grote financiele noodsituatie. Jaren geleden was het een economisch bloeiend plekje, met veel industrie en cultuur. De stad bergt bovendien een donker geheim: Een voormalig bewoonster, Kläri Wäscher moest de stad 45 jaar geleden verlaten, zwanger en alleen. De vader van haar kindje had de vaderschapsprocess gemanipuleerd; daarom werd niet bewezen dat hij de vader was. Om deze reden was Kläri gedwongen te vertrekken, vernederd en beschaamd.

Nu is Kläri, die nu Claire Zachanassian heet, teruggekeerd. Ze is door de huwelijk met een armenische oliemilliardär nu zeer rijk en kan alles kopen wat ze wil. Ook in Güllen is ze van plan om iets te kopen, namelijk rechtvaardigheid. Ze biedt de stad een miljard als iemand van de inwoners Alfred Ill, de vader van haar kindje, vermoord. In het begin vind iedereen het een niet vervulbare vordering. Claire blijft rustig en wacht af. Alfred Ill, die inmiddels een hoge status in de stad heeft, voelt zich en zijn leven meer en meer gekwetst. Hoewel iedereen hem toeverzekerd dat hem niets zal gebeuren is hij zeker dat hij zal sterven. Opeens koopt iedereen op basis van krediet, daardoor wordt de stad meer en meer afhankelijk van Claire’s offerte. Op een dag komt de burgermeester bij Ill langs en biedt hem aan zichzelf te vermoorden. Hij heeft zelfs een geweer meegenomen. Volgens hem kan Ill op die manier zijn geweten zuiveren. Dat vind Ill, die inmiddels bereid is om te sterven, een te makklelijke manier. Hij zegt tegen de burgermeester dat als de inwoners hem dood willen zien zij het zelf moeten doen. Enige dagen later wordt een gemeenteverzameling gehouden tijdens welke beslist zal worden of de stad Güllen de “Zachanassian-Stiftung” wil stichten. Door het stemmen voor deze stichting wordt het doodvonnis van Alfred Ill bevestigd. De gemeentszaal wordt ontruimt met uitzondering van Ill en de machtigste mensen van de stad. Het licht doofd en als het weer helder wordt ligt Ill dood op de grond. De pers komt alleen te weten dat zijn hart opeens ophield met slaan. “Tod aus Freude” noemen zij het.

Claire heeft dus haar doel bereikt en betaalt Güllen een miljard. Ze laat Ill in de doodskist leggen die ze speciaal voor hem had meegenomen en vertrekt met hem en haar personeel uit de stad. Het reisdoel is Capri, waar ze extra voor Ill een mausoleum had laten bouwen. De inwoners van Güllen zijn gelukkig, de koor zingt voor de afscheid en iedereen is blij dat de stad is gered.