blog placeholder

Aight bro, yoyo, wa’un faal, en ga zo even door. Perfecte voorbeelden van straattaal, een van de meest gesproken sociolecten in Nederland. Maar wat zijn dat nu precies, sociolecten? En hoe zijn ze ontstaan en waarom zijn ze zo populair? We nemen je mee naar een stukje geschiedenis en ontwikkeling van deze opkomende talen.

Sociolecten zijn variaties op het Nederlands die gesproken worden door verschillende groepen mensen. Een heel bekend voorbeeld van een sociolect is dus straattaal. Straattaal is een mengtaal van woorden uit het Surinaams, Engels en nog een aantal meer talen met Nederlands als basis. De straattaal wordt meestal gesproken door jongeren met veelal buitenlandse afkomst. Straattaal is niet te verwarren met jongerentaal, dat is een heel ander sociolect.

 

De kantoortaal is een ander bekend Nederlands sociolect. Deze wordt veelal gebruikt door ambtenaren en politici. Het belangrijkste kenmerk van deze taal is het overmatige gebruik van moeilijke woorden waardoor meestal het verhaal erg moeilijk te volgen wordt, zelfs voor sprekers van het sociolect. Voor het ‘’gewone” volk is dit ook meestal moeilijk te begrijpen.

 

Je hebt ook nog het Poldernederlands. Dit is eigenlijk niet een apart sociolect maar meer een andere uitspraak van het normale Nederlands. Ze spreken dan de tweeklanken en lange klinkers heel anders uit. Ze laten dan de kaak zakken en doen hun mond ver open, waardoor bijvoorbeeld de klank ‘’ei’’ klinkt als ‘’aai’’. Veel wordt dit accent, want dat is het eigenlijk, gesproken door hoogopgeleiden die breken met het ABN, het Algemeen Beschaafd Nederlands.

 

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van zo’n sociolect. De eerstgenoemde straattaal is waarschijnlijk ontstaan omdat de sprekers een eigen manier van converseren en communiceren wilden ontwikkelen. Ook kan het een manier zijn om het Nederlands te combineren met hun moedertaal of gewoon het Engels.  Imponeren en overtreffen is een mogelijke oorzaak bij het ontstaan van kantoortaal, waar mensen elkaar wilden overtreffen met hun moeilijke taalgebruik. Het Poldernederlands ontstond zo’n veertig jaar geleden toen mensen wilden breken met het ‘’normale’’ Nederlands.

 

De sociolecten zijn vooral erg populair omdat ze bereiken wat in de vorige alinea is beschreven. Alhoewel, veel mensen denken dat sprekers van sociolecten niet meer in staat zijn om goed Nederlands te spreken. Anderen denken terecht dat de meeste sprekers dit gewoon wel kunnen. Maar veel mensen vinden het gebruik van kantoortaal erg irritant omdat ze het vaak niet begrijpen.

 

Mijn eigen mening hierover is dat mensen zelf moeten weten of ze sociolecten spreken of niet, hetzelfde of ze een dialect willen spreken of niet. Als ze maar in staat zijn als het nodig is in correct Nederlands te spreken, want dat is nu eenmaal onze moedertaal die gesproken wordt in dit land.