blog placeholder

De Geallieerden hebben, en dat kunnen we toch wel zonder enige twijfel zeggen, ons ‘gered’ uit Duitse klauwen, net als zoveel andere landen. Duizenden soldaten stierven voor onze vrijheid. Met veel bombardementen op Duitse steden en fabrieken werd veel vernield. Maar tegelijkertijd werden er duizenden Joden naar concentratiekampen in Polen gebracht en daar vermoord. Waarom hebben de geallieerden dan eigenlijk nooit de spoor- en verbindingswegen naar de grote kampen gebombardeerd? Waren daar duizenden levens mee gespaard gebleven?

Er zijn verschillende redenen waarom de geallieerden geen bommen hebben laten vallen op spoorlijnen naar Sobibor en Auschwitz. De geallieerden voerden veel bombardementen uit op verschillende delen van Duitsland, maar ze probeerden om altijd zo dicht mogelijk bij de grens te blijven, zodat ze bij gevaar snel terug konden keren. De concentratiekampen lagen midden in Duits terrein, en waren dus zeer moeilijk bereikbaar. Bovendien waren vliegtuigen in die tijd er niet op gebouwd om 1500 km heen en terug te vliegen met een zware lading bomen.

Als de geallieerden gebombardeerd hadden, waren veel levens bespaard. Zeggen sommige mensen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Na zo’n bombardement zouden er door de Duitsers vele vergeldingsacties worden verricht. Bovendien kan een spoorlijn snel weer opnieuw aangelegd worden. In de tussentijd worden de gedeporteerden gewoon voor een deel via de weg of een andere spoorlijn vervoerd.

Een andere oplossing die genoemd wordt, is het bombarderen van een concentratiekamp zelf. Dit klinkt op het eerste gezicht een beetje lomp omdat alle gevangenen in één keer allemaal omkomen, maar als je er dieper over nadenkt, bedenk je dat het toch best handig kan zijn. De concentratiekampen kunnen niet meer gebruikt worden. De Duitsers hadden in dat geval vast wel andere manieren bedacht om hun ideeën uit te voeren. Origineel was de bedoeling dat de gedeporteerden werden vervoerd en achtergelaten op het Afrikaanse eiland Madagaskar, maar dat bleek uiteindelijk te duur en niet praktisch. Misschien zou dat plan dan wel zijn uitgevoerd, totdat de concentratiekampen weer herbouwd zouden zijn. Bovendien zouden er veel onschuldige gevangenen sterven, die anders misschien wel gered hadden kunnen worden.

 De geallieerden kozen voor de oplossing om zo snel mogelijk Duitsland uit te schakelen, om dus zó te voorkomen dat nog meer mensen werden vermoord. Dat vind ik terecht, de massamoorden in concentratiekampen waren natuurlijk verschrikkelijk, maar de geallieerden dachten evenveel aan alle andere volkeren onderdrukt door de Duitsers. Bovendien wisten de geallieerden ook niet alle details van de verschrikkelijke gebeurtenissen in die beruchte kampen. Ze wisten waar ze lagen, en ook dat er mensen werden vermoord, maar waarschijnlijk niet dat het met zo’n tempo en met zulke grootschaligheid gebeurde. Nog een argument op mijn menig is dus dat de geallieerden waarschijnlijk helemaal niet eens wisten dat aanvallen op de kampen nodig waren.

Mijn mening is dus eigenlijk, dat vanuit de informatie die de geallieerden hadden in de Tweede Wereldoorlog, weinig is aan te merken op de beslissing om de kampen of de wegen daar naartoe te bombarderen. Als we kijken wat voor een informatie we nu hebben, zouden de leiders van toen denk ik wel besloten hebben om te bombarderen. Maar ja, zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal!