blog placeholder

“ Papier of plastic?”. In sommige winkels kun je tegenwoordig kiezen. Het antwoord is niet zo eenvoudig als het lijkt. Volgens de milieuactivisten hebben papieren en plastic zakken beiden nadelen. Plastic zakken zijn overal. Volgens de in Virgina gevestigde American Plastic Council, is 80 procent van de boodschappen verpakt in plastic zakken.

Plastic zakken

Plastic zakken zijn overal te vinden: in stortplaatsen, hangend in bomen en drijvend in het water. Vincent Cobb heeft de Engelse website reusablebags.com gelanceerd. Volgens hem verbruikt de consument tussen de 500 miljard en de 1 biljoen aan plastic zakken wereldwijd per jaar. De cijfers zijn absoluut verbluffend.

Wat is het effect van zo veel tassen? Sommige deskundigen zeggen dat ze het milieu schaden. Plastic zakken kunnen honderden jaren blijven liggen voordat ze afbreken. Als ze afgebroken worden, geven ze giftige stoffen af in het water en de bodem. Daarbij kunnen plastic zakken in de oceaan wilde dieren verstikken of wurgen. Bedreigde zeeschildpadden eten de zakken bijvoorbeeld, waardoor ze vaak stikken, waarschijnlijk omdat de zakken op kwallen lijken, wat het belangrijkste voedsel van de zeeschildpad is. Er zijn zelfs al drijvende zakken gevonden langs de punt van Zuid-Amerika en langs de Noordelijke IJszee. Er zijn experts die voorspellen dat binnen tien jaar, er zakken zullen aanspoelen in Antarctica.

Ondanks deze negatieve effecten, hebben plastic zakken ook een aantal voordelen.

Plastic boodschappentassen zijn namelijk enkele van de meest hergebruikte voorwerpen in het huishouden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor schoolmaaltijden of als gymtas, en nog veel meer. Sommige mensen breien zelf nieuwe tassen van stroken plastic! Dit maakt dat er minder plastic afval is.

Verschil papier en plastic

Volgens de ‘Film and Bag Federation’ verbruiken papieren zakken meer energie dan plastic zakken. Plastic zakken hebben meer dan 40 procent minder energie nodig om geproduceerd te worden dan papieren zakken en veroorzaken maar liefst 70 procent minder luchtvervuiling volgens de Film and Bag Federation. Papieren zakken scheuren wel sneller dan plastic zakken. Zij wurgen dan ook geen wilde dieren.

Maar wat is beter? Waar moeten we nou eigenlijk voor kiezen?

Terwijl sommige experts hebben gepleit voor het heffen van belasting op plastic zakken, maken anderen zich zorgen over deze belasting. Ze zijn bang dat het duurder maken van plastic zakken het storten van afval zou verergeren omdat winkels snel over zouden gaan van plastic zakken naar papieren zakken.

Een andere oplossing zou zijn om biologisch afbreekbare plastic zakken te produceren, een techniek die onlangs ontwikkeld is. Biologisch afbreekbaar betekent dat de zakken natuurlijk afbreken, zoals een bananenschil bijvoorbeeld doet.

Misschien is de eenvoudigste oplossing op de korte termijn echter om de boodschappen te verpakken in eigen, herbruikbare tassen, zoals tassen van stof. Hergebruik plastic zakken die je in huis hebt, doe je boterhammen in een broodtrommel of bedenk iets creatiefs met plastic zakken?

Wat doe jij om het milieu te beschermen?