Het voorjaar is alweer enige tijd aangebroken. De vogels tsjirpen ons ’s ochtend wakker en de lammetjes springen alweer vrolijk rond in het land. Nog even wachten op wat meer zon en dan is het weer tijd om de tuin in te gaan! Zwarte knieen van het onkruid wieden en weer vele euro’s lichter omdat je van die plantjes toch ook persé wat in je tuin wilde. Wie kent het niet, al dat geploeter in de zon terwijl het toch al zo warm is. Maar of je nu wel of niet houd van tuinieren, iedereen wil graag dat de tuin er mooi uitziet. Voor veel mensen is het wellicht handig om wat tips door te lezen, deze zullen je het tuinieren met meer plezier laten doen en het resultaat zal verbeteren! Wie wil er nou geen complimenten van je vrienden voor je mooie tuin? Lees hier de tips!
Om je tuin te laten floreren is het makkelijk om gebruik te maken van enkele tips. Deze zullen het werk vergemakkelijken en de tuin een mooier aanzicht geven. Dit zijn de tips:
Dorre stengels
Omdat de planten in de winter dood gaan, is de tuin in het voorjaar bezaaid met dorre stengels. Deze stengels kunnen gewoon afgeknipt worden. Je kunt ze eventueel op een composthoop gooien, waardoor je de mest hiervan het volgende jaar weer kan gebruiken. Zo kan een afvalproduct weer nuttig hergebruikt worden.
Bekalken
Om te zorgen dat de planten voedingsstoffen beter opnemen en de bodem niet te zuur wordt, is het aan te raden om de tuin iets te bekalken. De grond zal luchtig blijven waardoor de planten beter groeien. Strooi niet teveel kalk over de grond, één tot anderhalve kilo per tien vierkante meter is vaak genoeg. Strooi je te veel, dan profiteer je niet meer van de voordelen. Het beste moment om te bekalken is tussen februari en eind april.
Bemesten
Om te zorgen dat de planten genoeg voedingsstoffen kunnen opnemen, is het goed om de tuin te bemesten. Dit kun je doen met korrels uit de winkel, maar je kan ook proberen om vaste mest te halen bij een boerderij. Als je mest gestrooid hebt is het zaak om de grond los te woelen met een krabbetje. De kalk en mest worden daardoor goed verspreid.
Potgrond
Als je niet zeker weet of je goede grond in je tuin hebt, poot een plant dan in een flinke laag potgrond. Hier zijn voedingsstoffen aan toegevoegd en de plant zal sneller groeien. Zorg ook voor veel water. Vooral net na het planten is het van belang dat een plant genoeg water krijgt. Water geven kun je het beste ’s avonds doen. Op dit moment is de ergste zon weg en zal het water niet meteen verdampen.
Bloeitijd
De ene plant heeft een andere bloeitijd dan de ander. Wanneer je graag de hele zomer een fleurige tuin wilt, is het noodzakelijk om planten met verschillende bloeitijden te poten. Als de ene plant uitgebloeid is, zal een andere net beginnen. Zo hou je de tuin altijd vrolijk.
Hoogte
De ene plant wordt hoger dan de andere. Om te zorgen dat je elke plant of bloem mooi ziet, is het van belang om de hoogste planten achterin de tuin te zetten. Hoe verder je naar voren komt hoe lager de planten worden. Op deze manier heb je ook weinig last van planten die ‘ondergesneeuwd’ worden door andere, hogere planten. Het inrichten van de tuin is natuurlijk wel afhankelijk van de vorm. De netgenoemde methode werkt het beste bij tuinen die tegen een schutting aanstaan bijvoorbeeld. In hele grote tuinen kun je het beste wat varieren en de grote planten of struiken niet te dicht bij de kleintjes zetten.
Zon
Houd er rekening mee dat niet alle planten evengoed tegen veel zonlicht kunnen. Lees van tevoren goed het kaartje wat bij een gekochte plant zit. Planten die goed tegen zon kunnen zijn onder andere sedums, sempervivums, thijm, asters, astilbe, hosta’s, lavendel, siergrassen, herfstanemonen, yucca’s, cactussen en planten met zilverkleurig blad. Planten die niet veel zonlicht kunnen verdragen zijn bijvoorbeeld hydrangea’s, skimmia’s en geitebaard.
Onkruid
Er is geen tuin zonder onkruid. Het nadeel van onkruid is dat het altijd harder groeit dan de planten en bloemen. Zorg daarom dat je geregeld onkruid wied. Hiermee zul je voorkomen dat de tuin overwoekerd raakt.
Bloempotten
Bloempotten kunnen erg leuk zijn om uw terras mee te versieren. Zorg ten eerste altijd dat de pot groot genoeg is voor de plant. Voeg schone potgrond toe en ook wat mest. Zo zal de plant genoeg voedingsstoffen hebben. Het is aan te raden om onderin de bloempot wat scherven te leggen, dit zorgt ervoor dat het water en de potgrond niet wegloopt. Voeg ook wat kleikorrels aan de grond toe. Deze korrels zorgen ervoor dat vocht vast gehouden wordt, maar ook dat overtollig vocht opgeslagen wordt. Zo zullen de planten niet verdrinken.
Natuurlijk zijn er nog veel meer tips en methoden om een tuin op zijn mooist te krijgen, maar met deze basisfeiten zul je hopelijk meer plezier in het tuinieren gekregen hebben. Profiteer van deze tips en laat je tuin flonkeren!