blog placeholder

Al jaren lang is men bezig om erachter te komen of het mogelijk is om in tijd te reizen. Helaas is het mensen nooit gelukt om daadwerkelijk door de tijd te reizen. Maar dat neemt niet weg dat het onmogelijk is. Wellicht is het niet bestemd voor mensen?

Je hebt misschien wel gehoord van de deeltjesversneller in Zwitserland. Momenteel is men bezig om met een 27 kilometer lange ronde “buis”, deeltjes net zo snel als het licht te laten reizen. En dat is gelukt. Levende deeltjes zijn bijna net zo snel als het licht verplaatst. De natuurkundige wetten zorgen er echter voor, dat de deeltjes nooit even snel als het licht gaan, of sneller. Dat is simpelweg onmogelijk. Doordat deze wetten ervoor zorgen dat de deeltjes trager dan het licht zijn, worden de deeltjes vertraagd. Ze leggen in de tijd die wij doorbrengen tijdens het uitvoeren van de testen, de afstand dus vertraagd af. In wezen zijn ze dus door de tijd gereisd. Stoffen die een miljardste van een seconde leven, leefden nu 30 keer langer. Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar mensen zijn nog steeds niet in staat om in een deeltjesversneller te stappen. Dat is waar, maar er zijn nog meer manieren.

Ook wel eens gehoord van een “worm hole”? Dit gaat wellicht te ver om zonder visuele hulpmiddelen uit te leggen. Een wormhole ontstaat eigenlijk per ongeluk, ergens in het heelal. Ze kunnen echter wel vaker op dezelfde plek voorkomen. Wij kennen de wereld alleen in 3D (lengte, breedte, diepte). Eigenlijk is er nog een 4e dimensie. De tijdsdimensie. Je kunt hem niet zien. Wormholes zijn eigenlijk gaten in die dimensie waarmee je in een andere tijd komt. Vaak wordt je dan getransporteerd naar een plek die dicht naast de opening ligt. Alleen ben je dan in een andere tijd.

Het gaat misschien wat te ver te gaan om een worm hole te zoeken. Er is een kans dat er nooit een worm hole bij onze planeet ontstaat. Er is echter nog een manier. Het slaat op de manier van een deeltjesversneller.

Stel, we bouwen een spoor, rondom de aarde. Zoals de 27 kilometer lange deeltjesversneller, maar dan groter. We bouwen een trein die bijna net zo snel als het licht verplaatst. De trein wordt vertraagd door de wetten in het heelal. Als de trein zijn maximum snelheid heeft bereikt, beweegt hij zich elke seconde, 7 keer ronde de aarde, voort. Omdat de mensen in de trein vertraagd worden en de wereld eromheen gewoon doorleeft, zal voor de mensen in de trein, na een anderhalve week, de wereld ruim 120 jaar ouder zijn. Het is heel moeilijk om je dat voor te stellen.

Er zijn meer manieren. Die slaan echter allemaal op hetzelfde. Mensen reizen niet echt door de tijd, maar verouderen niet, omdat ze vertragen. Reizen in de toekomst is dus mogelijk. Helaas is gebleken uit onderzoek, dat reizen naar het verleden waarschijnlijk niet kan gebeuren. Althans, niet doelgericht. Wellicht ontstaat er op een dag een wormhole die ons naar compleet nieuwe werelden kan vervoeren.

Om te bewijzen dat reizen naar het verleden (doelgericht) niet mogelijk is, is er een onderzoek uitgevoerd. Je kunt het onderzoek zelf ook uitvoeren. Maak een uitnodiging, voor een feestje, die over een uur plaatsvindt. Markeer de uitnodiging in een steen, begraaf het onder de grond. Zorg dat de uitnodiging een geringe tijd aanwezig is. Alleen mensen uit de toekomst zijn uitgenodigd. Schrijf de coordinaten op je uitnodiging, zodat de tijdreizigers weten waar het feest is. Schrijf als laatst de datum op (en vergeet het jaartal niet!). Als je uitnodiging een lange tijd aanwezig blijft, zouden over een uur mensen uit de toekomst op je feestje komen.

Helaas, er komen geen mensen op je feest. Het is een grappig experiment. Het is mogelijk dat je uitnodiging het niet heeft overleefd. Dat lijkt mij echter een kleine kans. Tijdreizen naar het verleden moeten we hebben van worm holes. Het nadeel ervan is echter dat je niet weet waar je belandt en in welke tijd. Erg gevaarlijk dus. Als de worm hole uiteenvalt, wordt je verplettert als een mier onder je schoen.

Gelukkig liggen wij er niet wakker van, dat tijdreizen geen aangenomen feit is. Echter zijn we volop in de onderzoeken. Zoals eerder vermeld, zijn de eersten successen al geboekt met de deeltjesversneller in Zwitserland. Tijdreizende mensen zitten er helaas nog niet in!

Met dank aan Stephen Hawking – Spread the word!