De rode kool werd in de tijd van de Romeinen Europa binnen gebracht. De kool zelf zit onder een groot aantal tegen elkaar aangroeiende, overlappende bladeren.
Zaaien
Om ze vroeg te kunnen oogsten, zaai je best begin maart. Dit met bescherming van plastiek of onder glas. Het kan namelijk in die periode nog zeer koud zijn snachts. Maar zaai ook niet in een te warme ruimte, kweek ze dus niet binnen, en zorg voor veel lichtinval. Zaai ze een halve tot 1 cm diep in potjes gevuld met potgrond, zo vermijd je aantasting door zwartpoten, een kiemplantenziekte.
Na drie tot vier weken zullen de plantjes groot genoeg zijn om aan te harden. Je kan ze gewoon met de pot buiten plaatsen voor een week. Daarna mag je ze uitplanten. Je kan de rode kool nog tot half juni planten. Als je ze kweekt voor te bewaren is het best dat je ze niet voor 1 juni uitplant.
Onderhoud
Alle koolsoorten, en dus ook de rode kool, houden het liefst van ietwat donkere en vruchtbare grond. U kan wel lichtere gronden gebruiken bij een vroege teelt, maar kweekt u voor te bewaren is donkere grond aangeraden.
Plant de kolen uit op 60 cm van mekaar. Druk de grond ronde planten zeer goed en geef ze flink wat water vlak na uitplanten. Eventueel mag je de aarde errond ook wat harken, maar wees voorzichtig, want de wortels van de rode kool zitten niet diep!
Bij een lange en droge zomer groeien de kolen snel en moet u ze op tijd oogsten. Kolen die te groot worden gaan barsten en zullen bederven.
De grootste vrees is de koolvlieg, die jaarlijks heel wat kolen doet mislukken. Hetgeen de kool echt kapot doet zijn de eitjes die de vlieg daarrond legt. De maden die hieruit komen tasten de stam aan en vreten aan de wortels. Probeer de stam te beschermen.
Knolvoet, de gekende en gevreesde schimmelziekte, treedt vaak op bij te weinig vruchtbare grond. Als je kolen op een bepaald stuk grond plant, plant dan niet eerder dan 3 jaar erna opnieuw kolen.
Oogst
Wees zeker dat je op tijd oogst, want kolen kunnen barsten als ze te groot worden. Als je tevreden bent over de grootte en het gewicht kan u best oogsten.
De bewaarkolen worden best geoogst voor de vorst intreedt, dus ongeveer ergens in november. Bewaar ze erna op een koele maar luchtige ruimte.