Hoe gaaf is het om een huttentocht in de Alpen te maken? Nou, dat kan heel gaaf zijn. Je bent één met de natuur, je kan gezellig je vriend/vriendin of familie meenemen en er is heerlijk eten aan het einde van elke dagtocht! Een land wat bekend staat om zijn meerdaagse huttentochten is Oostenrijk. Je kan zowel in het voor- als in het najaar een huttentocht maken. Maar pas wel extra op in de winterperiode. Want al dat ijs en die sneeuw zou voor verraderlijke situaties kunnen zorgen. In deze blog lees je wat je allemaal nodig hebt, om jouw huttentocht tot een slaand succes te maken.
Welkom in de bergen
Wanneer jij ervoor gekozen hebt om een prachtige huttentocht te maken, is jouw uitrusting erg belangrijk. Veiligheid staat voorop en je kunt pas optimaal van al het natuurschoon genieten, als je geen angst of kou voelt! Met deze tips ben jij volledig voorbereid op jouw wandelvakantie in de Alpen. Koop als eerste een goed paar wandelschoenen. De echte fanatiekelingen onder de bergwandelaars, hebben zelfs een extra paar schoenen mee. Zorg dat jouw schoenen een goede zool hebben. Met jouw schoenen zorg je namelijk voor de beste grip tijdens de huttentocht.
Een huttentocht gaat van berghut, naar berghut en ’s nachts overnacht je dan in de hut waar je overdag naartoe geklommen bent. Zorg tijdens de wandeling dus voor een fijne wandelrugzak, waar jij al jouw benodigdheden in mee kunt nemen. Als je echt meerdere dagen gaat wandelen, voldoet een rugzak van 40 liter al. Als jij liever gaat kamperen tijdens de tocht, heb je vanzelfsprekend een veel grotere rugzak nodig voor de slaapzak en kleine tent. Zorg ook altijd voor voldoende warme kleding, een afritsbroek voldoet zowel tegen de warmte, als tegen de kou.
Denk altijd aan jouw veiligheid
De bergen zien er adembenemend en rustgevend uit, maar vergis je niet, want de bergen kunnen weleens gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan extreme kou, ijsvorming, of afbrokkelende rotsen. Hoe hoger je op de berg komt, des te feller het zonlicht wordt. Dus bescherm jouw ogen altijd door een zonnebril op te zetten. Ook een zaklamp behoort tot jouw standaard uitrusting. Zelfs in de zomer, weet je nooit precies hoe vroeg het donker wordt, of wanneer er een storm optreedt. Door een zaklamp mee te nemen, heb je ten alle tijden zicht.
Wanneer je zonder gps loopt, kan een ouderwets kompas ook erg van pas komen. Vaak staan de routes door bordjes erg goed aangegeven. Maar neem ook altijd een wandelkaart mee, mocht je onverhoopt toch verdwalen. Boven op de berg heb je vaak bereik voor je mobiel, dus neem die vooral mee, mocht je hulpdiensten in moeten schakelen. En als laatste is het ook raadzaam om een kleine EHBO set mee te nemen.