blog placeholder

Wat mag er niet ontbreken in een wilde of boerentuin? Juist. Klaprozen. Rode, gele, witte of zelfs blauwe klaprozen zijn met hun vrolijke kleuren en papierachtige blaadjes een genot om te zien. Niet voor niets zijn klaprozen – of poppies zoals ze in Engeland liefkozend genoemd worden –favoriet in vele natuurlijke tuinen.

Papavers, zoals de klaprozen, klappies of poppies officieel heten, bestaan uit zo’n 50 verschillende soorten. Hieronder vallen zowel een- en tweejarigen als vaste planten. Zoals gezegd zijn ze er in talrijke kleuren en kleurcombinaties en variëren de planten ook nog eens in grootte. Van heel klein tot heel groot. Genoeg keuze dus!

 Slaapbol Papaver Somniferum

Vaste papavers

Vaste papavers komen ieder jaar weer terug. Vaak zijn dit de grotere soorten. Hierdoor ben je ieder jaar verzekerd van de vrolijke bloemen, maar na de bloei verdwijnt de plant helaas onder de grond, een grote kale plek in de border achterlatend. Daarom wordt geadviseerd de vaste klaprozen tussen de overige vaste planten te zaaien, eventueel in combinatie met een late bloeier die de taak van de klaproos overneemt.

Terugkomende klappies

Een- en tweejarige klaprozen verdwijnen in principe weer uit de tuin, maar de papaver is een beruchte uitzaaier, dus kijk niet raar op als je jaar in, jaar uit toch gewoon klappies terug ziet komen in je tuin. Als je dit wilt voorkomen, kun je de zaaddozen wegknippen. In combinatie met het weghalen van de jonge planten, kun je de klaproos zeker elimineren. De vraag is alleen: wie wil dat?

Decoratieve zaaddozen

Over zaaddozen gesproken: deze zijn net zo decoratief als de bloemen zelf. De dozen van de grotere papaversoorten worden dan ook regelmatig toegepast in boeketten. Maar ook solitair, in een mooi vaasje, vormen ze een prachtig gezicht. Bovendien kun je ze ook nog eens drogen, waardoor ze heel lang meegaan.

 Danish poppy

Klaproos als snijbloem

Klaprozen zelf zijn lastiger te verwerken in een boeket. Aangezien de blaadjes van de bloemen maar kort blijven zitten, is de pret maar van korte duur. Wil je toch poppies in een vaasje zetten? Snijd dan exemplaren af die op het punt staan uit de knop te komen. Zo zul je er het langst plezier van hebben.

Vrolijke poppies

Tot slot: klaprozen bloeien maar kort, maar als je ze in grote hoeveelheden zaait is dit geen probleem. Door iedere keer de zaaddozen weg te knippen bevorder je een langere bloei: de plant zal steeds al zijn energie in nieuwe bloemen stoppen en niet in de vorming van zaad. Zo kun je wekenlang genieten van vrolijke poppies in je tuin!