blog placeholder

001 General Grant Kings Canyon

Bijna iedereen denkt dat alleen in Amerika de enorme Sequoia bomen groeien. Ook in Nederland staan er echter een paar. Eén daarvan is gratis te bezichtigen, in dit artikel lees je alles over de  Sequoia boom en waar je die gratis kan bekijken in Nederland.

Sequoia:
De naam Sequoia is een botanische naam  voor een geslacht van coniferen. Tot voor de laatste ijstijd groeiden er ook in Nederland Sequoias. Dit waren echter de kleinere soorten zoals de Sequoia affinis, de Sequoia chinensis,de  Sequoia langsdorfii, de Sequoia dakotensis, en de Sequoia magnifica. Al deze soorten zijn echter uitgestorven. De enige Sequoia die de ijstijden heeft overleefd is de Sequoia sempervirens of te wel de Kustmammoetboom.

002 Sequoia sempervirens

Kustmammoetboom:
De Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) komt in het wild alleen nog voor in een strook langs de kust van San Francisco, Californië tot het zuiden van Oregon. De hoogste Sequoia ter wereld staat in het Redwood National Park in het noordwesten van de staat Californïe. De hoogste Sequoia meet 115,61 meter en heeft als naam “Hyperion” gekregen. De standplaats van de “Hyperion” is geheim. Als de standplaats namelijk bekend zou zijn zou de toestroom van toeristen zo groot zijn dat het ecosysteem van de boom zodanig verstoord zou raken dat de boom het niet zou overleven.

Zoektocht naar de “Hyperion”:
Nieuwsgierig als ik ben ben ik met behulp van Google Earth op zoek gegaan naar de “Hyperion”. Ik achtte de kans dat ik hem zou vinden ongeveer 1 op 1.000.000.000 maar “you never know”. Op internet vond ik een benadering van de coördinaten van de standplaats van de “Hyperion” namelijk 41 degrees 13 minutes 45.59 seconds n latitude by 124 degrees 0 minutes 25.91 seconds w longitude. De notatie voor Google earth is dan: 41°13’15.59″N 124°0’25.91″W Als ik dit invoer in Google Earth zie ik dit beeld.

003 Locatie Hyperion

De “Hyperion” is dus goed te vinden, er leidt alleen geen autoweg heen. Als je echter vanaf de plaats Orick ongeveer 9 kilometer door de zomers droogliggende rivierbedding naar het zuiden loopt met je GPS navigatie kun je de “Hyperion” op de coördinaten 41°13’15.59″N 124°0’25.91″W heel eenvoudig vinden, hij steekt namelijk bijna 100 meter boven de andere bomen uit.

004 Hyperion

Gratis een Sequoia bekijken in Nederland:
Ben je ook gefascineerd geraakt door deze enorme bomen, dan kun je in Arcen een gratis voorproefje nemen op je reis naar de “Hyperion”.  Op de oprit van de kasteeltuinen van Arcen staat namelijk een Sequoia die je gratis kunt bekijken. De tweede Sequoia staat in de kasteeltuinen zelf, deze is ook te bezichtigen maar dan moet je wel een toegangsbewijs voor de kasteeltuinen kopen.

Sequoia in Arcen