blog placeholder

Wie aan het houden of kweken van planten denkt, denkt al snel aan aarde of potgrond en zwarte handen. Toch is er een alternatief, dat een aantal voordelen biedt, boven het gebruik van aarde.

Deze methode heet hydrocultuur en maakt gebruik van gebakken kleikorrels.

Kleikorrels – Bij hydrocultuur maken we dus geen gebruik meer van aarde of potgrond, maar telen we de planten op water. De speciaal ontwikkelde plantenbakken worden gevuld met gebakken, poreuze kleikorrels. Deze korrels slaan het water in zich op en geven deze weer geleidelijk af aan de wortels van de plant. Onder in de pot bevindt zich een laagje water.

Nu zit er in water minder zuurstof dan in poreuze potgrond. Daarom moet de plant wel andere wortels hebben ontwikkeld. De benodigde wortels zijn minder vertakt en hebben lange, fijne haarwortels. Daarnaast ontbreken de zogenaamde wortelharen. Op die manier zijn deze wortels beter in staat, om toch voldoende zuurstof op te nemen.

Verzorging – De verzorging van planten op hydrocultuur is veel eenvoudiger en minder gevoelig dan de traditionele manier van kweken. Het past daarom ook perfect in een omgeving, waar regelmatige verzorging niet mogelijk is, vanwege tijdgebrek, of bereikbaarheid.

Voor het goede bestaan van de plant is het noodzakelijk, dat er een voldoende hoeveelheid water onderin de pot aanwezig is. Om dit in de gaten te houden, bevindt zich in de pot een zogenaamde watermeter. Deze geeft aan, wanneer het waterpeil te laag dreigt te worden. Een schaalverdeling met minimum- en maximumaanduiding, geeft aan, wanneer de watervoorraad goed is. Door deze watervoorraad, hoeft men veel minder frequent water te geven, wat weer ideaal is, wanneer de planten langere tijd niet verzorgd kunnen worden. Afhankelijk van het type plant en de omstandigheden, kan het soms volstaan om maar 1x water te geven in de vier weken!

Andere voordelen – Maar het telen op hydrocultuur heeft nog andere voordelen, waardoor men minder groene vingers hoeft te hebben, om de plant in goede conditie te houden.

Zo is het mogelijk, om verschillende type planten door elkaar in één bak te plaatsen. Vanwege het toegepaste principe kan iedere plant namelijk naar eigen behoefte water opnemen en zal er nooit een plant te veel of te weinig water krijgen. Bij gebruik van aarde moet men hier beter rekening mee houden.

Een ander voordeel is, dat de diverse plantenziektes en schimmels zich moeilijker kunnen ontwikkelen op de kleikorrels. Ook zijn ze beter te bestrijden, door de mogelijkheid om onder andere voedingsstoffen makkelijker te doseren.

Daarnaast klinken de kleikorrels niet in en kunnen ze niet verzuren, wat weer minder schade aan de planten veroorzaakt.

Er bestaat wel speciale voeding voor planten op hydrocultuur.

Grote sortering – Hoewel de planten een ander type wortel moeten hebben, is er ondertussen een groot assortiment aan plantsoorten voor hydrocultuur. Zo is er voor elke ruimte wel een geschikte plant of plantcombinatie te vinden. Ook is het mogelijk, om zelf verschillende planten te stekken en wortel te laten trekken in een vaasje met water en deze vervolgens te gebruiken op hydrocultuur.