blog placeholder

Beste lezer,

Wilt u uw tuin een frisse uitstraling geven? Heeft u zitten nadenken om gras aan te leggen? Maar weet u niet hoe u moet beginnen en hoe u het moet onderhouden dan is dit artikel wat voor u.

Wilt u een mooi gazon?

Voor een goed gazon begin je bij de aanleg ervan. Hierbij is de het belangrijk dat de grond vlak is en goed is aangedrukt. Voor kleinere oppervlaktes is het makkelijker om het met 2voeten vlak naast elkaar in banen aan te stampen en vervolgens te egaliseren met een hark indien het niet direct goed gaat moet je het aanstampen en met de hark meerdere malen herhalen.

Het zaaien;

Zodra je alle stappen hierboven vernoemd heeft uitgevoerd dan kunt u beginnen met zaaien. Het beste is om langs de randen wat dikker te zaaien dan in het midden. De randen zijn namelijk vatbaar voor verdroging.

Graszoden; Wilt u niet zaaien maar met graszoden werken? Het beste is om in banen eerst de omtrek van de oppervlakte te leggen en vervolgens naar het midden te werken.

Onderhoud van uw gazon;

Een gazon heeft een hoop onderhoud nodig zoals 2x in de week maaien. In de gaten houden of er mos ontstaat indien van toepassing meteen bestrijden. Het gazon moet minimaal 1x per jaar belucht en bemest worden.

De voeding;

Voeding voor het gazon moet regelmatig gebeuren met de juiste hoeveelheid stikstof. Stikstof zorgt voor een mooi en stevig gazon en zorgt voor grasgroei.

Voor 100m heeft u 5kg voeding nodig.

 

Bij voorkeur van de voeding toedienen zijn de maanden maart/april, augustus/September.

Besproeien;

 

Er worden vele verschillende adviezen gegeven betreffende het besproeien van uw gazon.

 

De beste manier om te besproeien is als volgt;

  • Bij een pas gelegd gazon is het noodzakelijk om meerdere keren te besproeien met kleine hoeveelheden maar ook overdag met felle zon om uw gazon de eerste periode lekker nat te houden.
  • Als u gazon er een dergelijk 4 tot 6 weken inligt hoeft u het in droge tijden 1x per week te besproeien bij voorkeur s avonds laat.

 

 

De wortels van het gras zijn in de grond genesteld.

 

Onkruidbestrijding;

 

Wat valt onder onkruid zijn planten die groeien op plekken niet door u geplant en niet gewild zijn.

 

Als u onkruid weg haalt kunt u het beste ze der uitsteken zo is de kans minder groot dat ze terug komen. Het gras groeit van zelf weer naar elkaar en dicht is er een gat ontstaan van 7 bij 7 cm dan kunt u het beste bijmesten. Als u dit minstens 1x per maand doet behoud u een onkruidvrij gazon.

 

Insectenbestrijding;

 

Bij een goed gazon vindt er leven in de bodem plaats. Ze zorgen dat de bodem mooi open blijft en er vertering van organisch materiaal plaatsvinden

 

U moet dit blijven motiveren mocht er toch overmatig leven komen dan kunt u te allen tijde zich laten raadplegen bij het dichtbij zijnde tuincentrum of contact opnemen met een hoveniersbedrijf.