Duurzame energie, energiebronnen waarbij geen sox/nox vrijkomen in de atmosfeer en waar we langere tijd wat aan hebben. Deze energievorm past steeds meer in een moderne samenleving, ondernemingen investeren op grote schaal om hun steente bij te dragen aan een goed milieu en een gezonde leefomgeving.
Vanwege verslechterende atmosferische omstandigheden worden er internationaal regels vastgesteld (verdragen) om hier gezamenlijk verbetering in te brengen. Zo wil Europa de uitstoot van CO2 in 2050 gehalveerd hebben.
De oorzaak van het probleem zijn de stofdeeltjes
De productie van energie heeft vaak verschillende percentage’s uitstoot van SOX/NOX tot gevolg en zijn het restproduct na bijvoorbeeld een ontbranding. Deze deeltjes komen in de atmosfeer en beinvloeden het weer.
De zonnestraling dat op de aarde neerkomt kent een bepaald patroon, maar omdat er meer stofdeeltjes (aerosol) in de lucht komen verandert dit patroon (broeikaseffect). De stofdeeltjes absorberen zonnestraling, oftewel warmte, waardoor de atmosfeer dus langzaam steeds meer warmte opneemt.
Daarom gebruiken we deze duurzame energiebronnen
Om de uitstoot tegen te gaan zijn er duurzame energie bronnen ontwikkeld en worden deze projecten ook gesteund door de overheid.
Een aantal duurzame energiebronnen voor u op een rij:
Groene energie (windmolens, zonnepanelen, ), Blauwe energie (stuwdam, getijden, golven, concentratie zoutgehalte), Kern energie.