De zilvermeeuw (larus argentatus), is de meest voorkomende meeuwensoort in ons land. Deze prachtige meeuw valt op door zijn grootte en dat maakt hem al heel bijzonder.
DE ZILVERMEEUW
Het is een prachtige grote meeuw met zilvergrijs gekleurde vleugels, waarvan de vleugeltoppen zwart zijn. De kop en de nek, borst en buik zijn wit. Zijn poten zijn roze en hij behoort tot de steltlopers. In de winter verkleurt hij iets, dan zijn de kop en nek vaalbruin gestreept. De gele kleur van zijn snavel met de oranjerode vlek aan de onderkant, maken de snavel heel apart.
LEEFGEBIED
Deze vogel komt vooral voor aan de kusten van Nederland, maar op de waddeneilanden vinden we de bekendste broedkolonies. Ze komen ook voor in België, Azië, de rest van Europa, de Verenigde Staten en Canada. Men is er (door de vogels te ringen) achtergekomen, dat de zilvermeeuw meestal niet ver weg trekt. De zilvermeeuwen die uit Noord-Europa komen, overwinteren bij ons in Nederland. Men noemt deze meeuw daarom een wintergast.
NEST EN JONGEN
In de duinen maken ze hun nest tussen helm. Dat is een grassoort. Ze zijn meestal snel klaar met het maken van hun nest, want ze draaien met het gewicht van hun borst eenvoudig een kuiltje in het zand en leggen daarin ongeveer 3 eieren . Aan de rand van het nest wordt wel gras gelegd ter bescherming. De eieren zijn bruin of groen, maar zijn toch allemaal verschillend van kleur. Het is belangrijk dat de eieren niet opvallen, daarom zijn ze vaak donker. Na ongeveer 30 dagen komen ze uit en de kuikens verlaten het nest al na 3 dagen. Ze gaan niet ver weg, omdat ze nog door de beide ouders gevoed worden.
Als de zilvermeeuw nog jong is, heeft hij een witte kleur met bruine stippen, maar dat verkleurt in het eerste jaar al meer naar de kleuren van de volwassen zilvermeeuw. Het tweede jaar verkleurt hij naar lichter bruin en op zijn rug krijgt hij een blauwgrijze kleur. Tegen het derde jaar is de zilvermeeuw volwassen geworden en heeft hij volledig de kleuren van een volwassen meeuw.
Tegenwoordig zijn er weleens zilvermeeuwen die hun voedsel verder het land in zoeken en soms het nest op daken maken. Dit komt, doordat de vos in opkomst is in de duinen en de nesten van de zilvermeeuw leegrooft. Een andere oorzaak is het toenemen van recreatie in de duinen.
VOEDSEL
Zilvermeeuwen eten zeedieren, zoals schelpdieren, krabben, vis, maar ook insecten en mosselen en zelfs vogels en eieren van eenden. Dit voedsel is eigenlijk overal wel te vinden. Zilvermeeuwen zijn ook te vinden op afvalbelten en eten daar alles wat los en vast zit. Als het eb is op de wadden en de stranden, zijn de zilvermeeuwen daar te vinden om voedsel te zoeken. Ook zie je ze vaak rond vissersboten vliegen, om op het restafval te azen wat door de vissers overboord wordt gegooid. Ze vliegen meestal niet verder dan 20 kilometer van de kust vandaan.