blog placeholder

In dit eerste artikel komen de volgende punten aan de order:

 • Namen
 • Uiterlijk en vindplaats
 • Inhoudsstoffen
 • Geneeskrachtige werking

Namen

De rode zonnehoedDe geslachtsnaam ‘Echinacea’ komt van het Latijnse ‘achnos’ wat ‘(zee)egel’ betekent, het woord’achnos’ is weer afgeleid van het Griekse woord ‘echinos’, wat ook weer staat voor ‘(zee)egel’. Deze naam werd aan de plant gegeven door de Duitse botanist Conrad Moench in 1794. De soortnaam ‘purpurea’slaat op de kleur van de bloemen en betekent uiteraard ‘purper’. De oude botanische naam van de Rode Zonnehoed was ‘Rudbeckia’ door Linnaeus gegeven, hij had de plant genoemd naar Rudbeck, zijn voorganger op de universiteit van Upsala, in Zweden.
Latijns: Echinacea Purpurea

Nederlands: Rode Zonnehoed
Engels: Black Sampson, Coneflower, Kansas Niggerhead, Kansas Snake Root, Narrow Leaf Echinacea, Narrow-leaved Purple Coneflower, Purple Coneflower, Rudbeckia, Sampson Root, Wild Niggerhead
Duits: purpurfarbene Kegelblume
Frans: Rudbeckie pourpre

Taxonomische indelingAfbeelding van de rode zonnehoed

Rijk:            Plantae (Planten)

Stam:          Embryophyta (Landplanten)

Familie:        Asteraceae (Composietenfamilie)

Geslacht:     Echinacea purpurea

Bekend als:   Rode zonnehoed

 

Uiterlijk en Vindplaats

Gedurende de zomer produceert deze sierplant prachtige paarse bloemen op lange dunne stelen. In de herfst blijft de kern van de bloem nog lang zichtbaar. Zonnehoed laat zich makkelijk verpoten, maar dan moet het wel in het najaar gebeuren, september is de juiste maand. Dit is namelijk het moment van wortelvorming bij de zonnehoed.
Steek de pol ruim uit . Eventueel kan de plant ook uit elkaar gehaald worden, dit is 
een eenvoudige manier van vermeerderen. Nadat de zonnehoed op zijn nieuwe plaats
staat de plant opnieuw ruim water geven. De Rode zonnehoed kan in de volle grond gezaaid worden op het einde van de lente, de bloei is in het jaar erop. De zonnehoeden komen van de prairie van Noord Amerika, hebben een lang bloeitijd, zijn bestand tegen vorst, en groeien op elke grond. De plant wordt ruim een meter hoog en bloeit vanaf halverwege de zomer met purperrode bloemen. Er bestaan ook witbloeiende kweekvormen, zoals
Echinacea purpurea “White Swan”.

De rode zonnehoed vraagt in de tuin een lichte, goed doorlatende bodem en een plekje in de volle zon.
De Bladeren zijn 10 – 15 cm groot en eirond – langwerpig, 3 – 5 nervig, gezaagd, ruw aanvoelend, donkergroen, onderaan lang gesteeld, de bovenste zittend.
Margrietachtige bloemhoofdjes, tot 12 cm doorsnee, alleenstaand op lange, stevige stelen; rond het opvallend oranjebruine hart staan 12-20, donkerlila-roze straalbloemen die later gaan afhangen.
 Zijn smalle, langwerpige bladeren zijn leerachtig en ruw behaard. Opvallend zijn in de zomer de iets afhangende purperen bloemblaadjes, die een bruinrood bloemhart omgeven. De plant lokt bijen, hommels en vlinders. Met name de wortels bevatten antibiotische en het immuunsysteem versterkende stoffen.

 

Inhoudsstoffen

 • Etherische olie
 • Glycoside (echinacoside)
 • Echinaceïne
 • Phenolien
 • Hars
 • Inuline
 • Betaïne
 • Fenolzuur
 • Polysacharidenmet immuunstimulerende en mild ontstekingswerende eigenschappen. (vooral in de wortels)
 • Chichorinezuur
 • Flavonoiden (o.a. rutoside), vooral aanwezig in de bovengrondse delen.
 • Alkylamiden

In de Rode zonnehoed zijn een aantal polysachariden en alkylamiden die vooral zorgen voor de stimulering van het immuunsysteem. Alkylamiden kunnen een licht prikkelend en verdovend effect op de tong veroorzaken. Deze ‘tingling sensation’ werd door de Indianen gebruikt om de kwaliteit van de plant te beoordelen.

 

Geneeskrachtige werking

De plant bevat pijnstillende, infectiewerende en bloedzuiverende stoffen, doodt bacteriën en schimmels en verhoogt de algemene weerstand. Vandaar dat de plant nu veel wordt gebruikt. Uitwendig in ontsmettende zeep en antiseptische zalven op wonden. Inwendig als infectieremmend middel dat bovendien de weerstand van het lichaam verhoogt.
Als middel om infecties te bestrijden is het zeer geschikt, ook bij kinderen, ouderen en mensen die extra bevattelijk zijn voor infectieziekten, zoals hartpatiënten, anemiepatiënten, diabetespatiënten etc. Het kan ook de weerstand verhogen bij candida en bronchitis. Ook bij herpes simplexinfecties. Heeft dus een zeer goede werking tegen alle infecties, zowel van de luchtwegen, zoals bij bronchitis, verkoudheid, sinusitis, angina, tonsillitis. Maar ook voor ontstekingen van de huid, bijvoorbeeld puisten, steenpuisten, sceptisch eczeem, ontstoken wonden. is weefselherstellend, is wat pijnstillend en bloedzuiverend. Ook bij de Ziekte van Pfeiffer en de bekende kinderziekten. Ook ondersteunend bij psoriasis en de Ziekte van Crohn (al is dit discutabel omdat dit beide auto-immuniteitsziekten zijn). Ook bij vaginale schimmelinfecties, vaginitis. Gebruik het kruid vlak voor een grote, tandtechnische behandeling, en ook hierna. Ook bij open benen en verwondingen.