blog placeholder

Kijk even om je heen en tel hoeveel verschillende objecten gemaakt zijn van plastic. Als ik even tel waar ik nu zit… nou, aan de 100 kom ik toch wel zonder al te veel moeite (en nee, ik heb hier niet een pennenbakje met 50 pennen staan).

Al die plastic objecten zijn op een gegeven moment gewoon op: kapot, ze doen het niet meer, of ze zijn gewoon verouderd. Dan gooi je ze bij het huisvuil, grofvuil, waar dan ook, maar zelf heb je er geen omkijken meer naar. Niks meer mee te maken, je koopt een nieuwe en gaat weer vrolijk verder.

Maar heb je er wel echt geen omkijken meer naar? Heb je er ECHT niks meer mee te maken?

Wel dus. Bijna al het plastic wat ooit in de wereld gemaakt is, bestaat nog steeds op de één of andere manier. Een deel wordt gerecycled, oftewel verwerkt in nieuwe producten (vooral de stukken plastic die netjes bij het vuil gezet worden krijgen deze behandeling). Maar een heel groot deel wordt niets mee gedaan.. het wordt ergens gedumpt.

Het gedumpte plastic kennen we allemaal wel: zwerfafval. Kijk maar even uit je raam; ik durf te wedden dat je wel minstens één stuk zwerfafval ziet. Dat zwerfafval is inmiddels zo zeer onderdeel geworden van onze dagelijkse omgeving dat we er eigenlijk helemaal niet meer op letten en er ook helemaal niet meer over nadenken.

Maar waar komt dat zwerfafval nou eigenlijk terecht? Weet jij het? Ik wel… en ik zal het je vertellen. Een zeer groot deel van dat zwerfafval komt uiteindelijk terecht in rivieren, die het weer in de zee dumpen. In zee valt het plastic uit elkaar in enorm kleine deeltjes – al die deeltjes bij elkaar worden de Plastic Soep genoemd.

Die Plastic Soep ziet er ten eerste natuurlijk gewoon niet uit, er bestaan inmiddels gigantische eilanden gemaakt van plastic en andere rotzooi die in de zee terecht is gekomen. Maar die kleine stukjes plastic worden door aardig wat vissen aangezien voor eten.

En als dat plastic nou schadeloos was zou dat niet eens zo’n heel groot probleem zijn (nog steeds niet bepaald een briljante situatie), maar die deeltjes zijn enorm giftig. Veel vissen sterven hier aan, maar een deel wordt opgevist. Dat vissen op zich is ook aardig wat vraagtekens bij te zetten, maar de mensheid houdt nu eenmaal van een lekker visje op z’n tijd – ben ik zelf ook schuldig aan.

Die opgeviste vissen hebben nog steeds dat giftige plastic in hun lichaam. We maken er massaal maaltijden en andere producten van, die we vervolgens zonder er al te veel bij na te denken tot ons nemen. Met dus nog steeds dat giftige plastic er in.

Dus kijk nog eens uit het raam naar dat zwerfafval. En als je geen zin hebt om bij je volgende vismaaltijd dat stukje plastic ook mee op te eten, trek dan even je jas en handschoenen aan en gooi het in een afvalbak. Dan is er in ieder geval een veel grotere kans dat het netjes gerecycled wordt.

Veel meer informatie kun je vinden op http://www.koengroen.nl. Daar kun je er ook achter komen hoe je er meer aan kunt doen!