blog placeholder

Er zijn meerdere zoekmachines die ‘groen’ claimen te zijn maar slechts 1 geeft dezelfde resultaten als de verreweg beste zoekmachine van Google en maakt elke zoekactie CO2 neutraal.

Moet u zich nou ook al eco-onvriendelijk, schuldig aan de opwarming van de aarde en een energieverspiller voelen als u op internet een zoekactie doet?

Nou eigenlijk wel. Om een zoekmachine operationeel te houden is een enorme hoeveelheid energie nodig; per zoekactie ongeveer zoveel als een 11 watt lamp in een uur verbruikt. Dus met de ca 200 miljoen zoekacties die Google per dag verwerkt is een beste hoeveelheid energie gemoeid.

Ondertussen zijn gelukkig een aantal handige jongens in ‘het groene gat’ gedoken om ongeruste wereldburgers een alternatief te bieden. Er zijn zelfs 2 opties, maar ik zal u het wikken en wegen besparen door alvast te verklappen dat u voor Znout moet kiezen.

Znout betekent Zero Negative Output. Znout heeft winstmaken niet als bedrijfsdoel. Elke maand berekenen zij hun en uw (!) zoekenergieverbruik en kopen als tegenwicht groene-energiecertificaten. Die betalen zij van de opbrengst uit (Google)advertenties. Bovendien kunt u uw zoekscherm met een eenvoudige klik op zwart zetten, dit zou energiezuiniger zijn dan een wit scherm alhoewel ik er eerlijk bij zeg dat de meningen hierover verdeeld zijn. Nog eerlijker: ik vind het te somber en werk weer met wit…

Naast Znout is er ook Ecosia. Ecosia is echter minder groen omdat zij alleen geld aan het WWF doneren op basis van wat clicks op advertenties opleveren; ok, Znout kan ook niet zonder die inkomsten maar het uitgangspunt is toch net even anders, vindt u ook niet?

Ik weet eigenlijk niet eens zeker of energieverbruik wel verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, wie kan dit eigenlijk wel bewijzen, maar als we nou gewoon er van uit gaan dat we beter het zekere voor het onzekere kunnen nemen en proberen alles wat we doen zo zuinig mogelijk te doen…dan is Znout gebruiken toch een makkelijk stap in de goede richting?

Een nadeel is nog wel dat niet alle Google services via de Znout pagina geboden worden. Voor het zoeken naar bijvoorbeeld afbeeldingen of maps moet u dus even steggelen.

Vreemd genoeg vind ik zelf nog het meest jammer dat ik dat heerlijk frisse Google logo niet meer standaard op mijn beeldscherm zie verschijnen. Ik ben niet zozeer een merken-freak hoor, maar Google is een bedrijf dat verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan; ik heb veel sympathie voor de oprichters van dit bedrijf en de keuzes die zij tot nu toe hebben gemaakt (leestip: opgetekent in het boek ‘Google-minds’).

Ik hoop dan ook dat zijzelf uiteindelijk hun groene doelstelling zullen realiseren. Google heeft al meer dan 50 miljoen gestoken in onderzoek naar zonne-energie, heeft het dak van hun eigen gebouw vol met zonnepanelen staan en streeft naar een eigen energievoorziening die volledig duurzaam is. Heel nobel allemaal. Als het zover is, ga ik weer terug naar dat frisse beginscherm van ze.