blog placeholder

De blauwe reiger (ardea cinerea) is een prachtige vogel, die je vaak langs de waterkant of in het water ziet staan. Dan tuurt hij in het water (als een standbeeld zo stil), tot hij zijn prooi ziet en toeslaat.

 

De Blauwe Reiger

De blauwe reiger heeft een lange vaalwitte nek, een zwarte kuif op zijn kop en een grote gele snavel. Zijn rug is mooi blauwgrijs, wat schittert in de zon en de uiteinden van de vleugels zijn zwart. Hij is de schrik van ieder die een vijver bezit, omdat hij graag alle vissen uit de vijver rooft. Daarom wordt hij weleens “visdief” genoemd. Hij kan ongeveer 90 tot 100cm groot worden. Als hij vliegt, is zijn hals gebogen tot de vorm van een S, maar zijn poten houdt hij dan gestrekt naar achteren. Het is een prachtig gezicht hoe hij in de lucht zweeft met zijn grote vleugels, die een grootte kunnen hebben van 155cm tot 180cm. Het mannetje en het vrouwtje lijken sterk op elkaar en de gemiddelde leeftijd die de blauwe reiger kan bereiken is 25 jaar. De blauwe reiger behoort tot de familie van de reigerachtigen. Hij kan zijn veren waterdicht maken met een soort poeder (afkomstig van speciale veren die hij bezit), die hij met een soort poetsklauw verdeelt over zijn veren.

Leefgebied Reiger

De blauwe reiger leeft in kleine kolonies in waterrijke gebieden, zoals bij meren, rivieren, grachten en sloten. Hij komt in bijna heel Europa voor en Azië, maar de meeste broedplaatsen zijn in Nederland. De vogels uit de Noordelijke gebieden zijn meestal trekvogels. De vogels die wegtrekken, trekken in de winter naar het zuiden, naar Afrika. In Nederland zijn het standvogels. Een standvogel blijft in hetzelfde gebied waar hij in de zomer leeft overwinteren. Maar in Nederland kan deze vogel het in de winter erg moeilijk hebben, vooral als het hard vriest, omdat hij dan geen vis en ander voedsel meer kan vinden. Het is dan zeker nodig om de blauwe reiger bij te voederen.

Nest en jongen

Het nest wordt gebouwd van takken en riet hoog in de boom, maar het komt weleens voor dat ze gewoon weer het oude nest gaan bewonen. Het nest kan een doorsnee hebben van 80 tot 120 cm. Het legsel bestaat uit 3 tot 4 eieren, die eind maart worden gelegd en na ongeveer 4 weken uitkomen. De eieren zijn dofblauw tot groen van kleur en zowel het mannetje als het vrouwtje broeden de eieren uit.

Voedsel blauwe reiger

Zijn voedsel bestaat uit kikvorsen, vissen, muizen en ringslangen, maar ook eendenkuikens. Hij spietst zijn prooi met zijn puntige scherpe snavel. Als hij eet, gooit hij het voedsel eerst in de lucht en vangt het weer op in zijn snavel, om het daarna in zijn geheel door te slikken. De blauwe reiger heeft zelf bijna geen natuurlijke vijanden, alleen de mens jaagde vroeger op hem, want de mens zag hem als een visdief. Nu is hij al sinds de jaren 60 een beschermde vogel.