Planten groeien uit zaden, het proces waarbij het zaad “openbarst” en de plant naar buiten komt noemen we kiemen.
Het kiemen gebeurt natuurlijk niet zomaar, er zijn een aantal belangrijke factoren die hierbij een rol spelen. Zodra de zaden van een plant of boom vallen en de grond bereiken, kan het kiemen beginnen.
Belangrijke factoren
Om te kunnen kiemen, hebben alle zaden de volgende factoren nodig voor een gezonde groei:
- Temperatuur
- Water
- Zuurstof
- Speciale factoren
Temperatuur
Een van de allerbelangrijkste factoren die een zaad nodig heeft om het kiemen te kunnen starten, is de temperatuur. Als de temperatuur te laag of te hoog is, zal het onmogelijk zijn om het kiem proces van start te laten gaan. De meeste zadenkiemen tussen de 19 en 25 graden Celsius. Dit is voor elk type zaad verschillend.
De zaden die je uit een tomaat haalt kiemen bij een temperatuur van 22-25 graden Celsius, terwijl de zaden van de meeste sla soorten kiemen rond de 18 graden.
Probeer de zaden dus op de voor hun ideale temperatuur te houden, gebeurt dit niet dan is de kans groot dat de zaden nooit zullen kiemen.
Let er vooral op dat de temperatuur niet te hoog wordt, want dit zal de schimmelvorming bevorderen. Om schimmels te voorkomen kunt u er voor zorgen dat er een goede luchtcirculatie in de ruimte aanwezig is.
Zuurstof
De laatste factor in het rijtje, zuurstof. De zaden hebben net als een plant zuurstof nodig. Druk de grond daarom nooit te hard aan, maar zorg dat deze losjes is, zodat er makkelijk wat zuurstof doorheen kan.
Speciale factoren
Er bestaan ook nog zaden die een speciale “behandeling” nodig hebben. Er zijn bijvoorbeeld zaden die alleen kiemen nadat ze zijn geactiveerd door zonlicht, soms is een milliseconde licht al genoeg om het kiemen te starten. Daarin tegen zijn er ook zaden die juist geen licht, maar duisternis nodig hebben.
Weer andere zaden, met een dikke en harde buitenkant, moeten beschadigd worden door bijvoorbeeld een eekhoorn. De bescherming breekt dan open en er kan vervolgens water het zaad binnenlopen. Het beschadigen van de zaden kunt u ook zelf doen, door bijvoorbeeld te stratificeren of te scarificeren. Let er wel op dat u tijdens het scarificeren het endosperm en het embryo intact laat, als deze beschadigen is de kans klein dat het zaad überhaupt zal kiemen.
Als u ervoor kunt zorgen dat al deze factoren aanwezig zijn, is de kans op een sterke en gezonde plant erg groot!
Voor meer informatie over het opkweken van planten, zie mijn website.