De Latijnse naam van het Afrikaantje is Tagetes. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden komt het Afrikaantje niet uit Afrika maar komt hij van nature uit de warmere streken van Midden-Amerika en vooral Mexico. In Nederland kennen we ze vooral als een leuk tuinplantje maar de Tagetes is veel meer dan dat.
Afrikaantje naar Europa:
Ten tijde van Karel V (1500-1585) is het Afrikaantje door de Spanjaarden vanuit Mexico geïmporteerd naar Spanje. Het Afrikaantje is vanuit Spanje verder uitgezaaid naar de rest van Europa en via Tunesië naar Afrika. Na verloop van tijd groeiden ze in het wild op vele continenten zoals: Afrika, Europa, Azië, en Noord-Amerika. De Afrikaantjes die we tegenwoordig kennen voor in de tuin zijn meestal door veredeling verkregen Hybrides en zijn veel groter dan de wilde soorten.
Afrikaantjes als “killer”:
Hoewel het Afrikaantje er onschuldig uitziet is het een echte killerplant die wordt ingezet om beschadiging door wortelaaltjes te voorkomen van bepaalde gewassen in de biologische tuinbouw. Het Afrikaantje zelf is niet giftig maar als het wordt aangevreten komt er zwavel vrij uit de kapot gevreten cellen in het midden van de wortel wat een reacties aangaat met het peroxidegas wat vrijkomt uit de beschadigde buitenste cellen van de wortel. Door deze reactie wordt Ozon gevormd wat dodelijk is voor de wortelaaltjes.
Afrikaantjes als `lekker luchie`:
De bloemen van bepaalde soorten Afrikaantjes worden gebruikt voor het aanmaken van “attar genda”, een gedistilleerd parfum op basis van sandelhout olie. Deze parfums worden ook gebruikt als insectenwerend middel.
Afrikaantjes als “medicijn”:
Afrikaantjes hebben een bacteriedodend en een schimmeldodende werking. In China worden de bloempjes van de grote afrikaantjes (Tagetes erecta), verwerkt om te gebruiken tegen diverse ziekten zoals: kolieken, verkoudheid, bof, kinkhoest en bepaalde pijnen. Ook wordt er etherische olie uit gedistilleerd dat wordt aangewend tegen wratten, likdoorns, eelt en andere voetproblemen. Hierbij wordt een tweetal druppels etherische olie op een vochtig wattenstaafje aangebracht en 3 maal daags aangestipt op de te behandelen lichaamsdelen.