blog placeholder

Dit is een vervolg op Aardbevingen voorspellen – Deel 1 – Geschiedenis. http://artikelen.foobie.nl/natuur/aardbevingen-voorspellen-deel-1-geschiedenis/

Vele rapporten, sommigen zijn honderden jaren oud, hebben erop gewezen dat dieren in alle soorten en maten in staat lijken te zijn aardbevingen te voorspellen, uren of zelfs dagen voordat mensen ze ontdekt hebben. 

Motoji Ikeye

Op het moment van de tsunami van 2004 in Indonesië die volgde op de aardbeving van werd al opgemerkt dat er bijna geen dieren werden gesignaleerd bij deze gebeurtenis. Het lijkt erop dat ze zich naar veilige zones terugtrokken. Dit gedrag van dieren werd ook opgemerkt en opgenomen in 1755 op het moment van de Lissabon-aardbeving en tsunami. In het jaar 2004 werd een boek van een Japanse geoloog, Motoji Ikeye, gepubliceerd in Singapore. In dit boek beschrijft hij in detail een mogelijke verklaring voor dieren die in staat zijn naderende aardbevingen aan te voelen. Ikeye was zich ervan bewust dat in de afgelopen jaren in de grote aardbevingen in Japan, China en India, er veel meldingen waren van dieren die op de vlucht sloegen 12 tot 24 uur voordat de aardbeving plaats zou gaan vinden. Ikeye wist ook, van zijn eigen experimenten, dat flitsen licht of lichten van de aardbeving, misschien ontstonden als gevolg van botsingen of wrijvingen tussen de rotsen die langs elkaar schoven.

Vluchtende dieren

Hij concludeerde dat dieren bang waren voor dit licht en dat ze daarom op de vlucht sloegen. Het lijkt een zeer overtuigend argument, een die waarschijnlijk verder zal worden onderzocht in de toekomst. Ikeye’s boek bevatte een zeer gedetailleerde lijst van dieren die op de vlucht gezien waren op de plaats waar later een aardbeving zou komen. Zijn lijst bevat verslagen van het vermijden van aardbevingen door honden, katten, zeehonden, eekhoorns, ratten, meeuwen, slangen, schildpadden, vissen, dolfijnen, octopussen, krokodillen en konijnen. Elk dier had zijn eigen patroon van gedrag. De volgende gegevens met betrekking tot honden en katten geeft de variatie aan per categorie dieren.

Katten en honden

Sommige honden huilden als wolven, terwijl anderen weigerden te worden gescheiden van hun eigenaren. De honden drongen hun bazen aan binnen te blijven of juist naar buiten te gaan. Sommige honden verlieten hun huizen voor de aardbeving, terwijl anderen voortdurend blaften tot dertig minuten voor de aardbeving. Katten probeerden met hun baasje in bed te kruipen om ze eruit te slepen en te bijten. 45 minuten voor de aardbeving waren sommige katten heel hard aan het mauwen om uit het huis gelaten te worden. De plaatsen waar Ikeye onderzoek naar dierengedrag bij aardbevingen heeft gedaan, lagen in Japan, Turkije, Taiwan en India.

Wordt vervolgd

Lees binnenkort: Aardbevingen voorspellen – Deel 3 – Actuele wetenschap