Ondanks het feit dat we nu precies weten wat de oorzaken zijn van aardbevingen, zijn hun plotselinge optreden en herhaaldelijke verschijning bijna net zo storend als de onwetendheid die er over was. Er is onder geologen een zoektocht ontstaan naar het vermogen om de komst van aardbevingen te voorspellen.
Oude theoriën
Vroeger waren er al theorieën over aardbevingen die in de richting van voorspellingen kwamen. Aristoteles, een Griekse filosoof, probeerde het bestaan van aardbevingen te verklaren door middel van zijn theorie over lucht wat werd opgesloten in holtes onder het aardoppervlak. Het gerommel onder de aarde was volgens hem dan ook het resultaat van geblokkeerde holtes waaruit lucht probeerde te ontsnappen.
Plinius de Oudere uit de Romeinse tijd, de man die stierf op het moment van uitbarsting van de Vesuvius, dacht op dezelfde manier als Aristoteles, dat er een blokkade van lucht in de aarde was, en dat grotten en putten nodig waren om deze opgesloten lucht te laten ontsnappen. Hij stelde vaak voor dat er gaten in de grond moesten worden geboord om te opgesloten lucht vrij te laten. Tegenwoordig weten we gelukkig wat de echte oorzaak van aardbevingen zijn.
Vroegere aardbevingen
Er zijn veel pogingen gedaan in de loop der jaren om aardbevingen te voorspellen door te kijken naar kleine seismische gebeurtenissen die altijd plaats vonden rond de tijd van de aardbeving, in de hoop dat de manier waarop deze zou verschijnen, de kracht en de plaats van de waar de aardbeving zou plaatsvinden te voorspellen was.
Op het moment van de aardbeving van de Mount St. Helen’s en de vulkanische uitbarsting in 1980, was door het waarnemen van licht geschud een nauwkeurige voorspelling mogelijk over de aardbeving en de vulkaanuitbarsting. Maar de exacte tijd van de explosie was niet voorspelbaar en het nauwkeurigste waar de experts toe konden komen, was te zeggen dat er een explosie kwam binnen een paar weken. Dat niveau van nauwkeurigheid is succesvol gebleken, niet alleen in het geval van Mount St. Helen’s, maar ook bij vele andere aardbevingen die terugkeerden in Alaska, waar na een lange periode een regelmatig patroon in de aardbevingen bleek te zijn.
De Tangshan aardbeving in 1976 werd waarschijnlijk geheim gehouden voor drie jaar, omdat de Chinezen vonden dat ze soortgelijke methoden hadden ontwikkeld voor het voorspellen van aardbevingen. Maar helaas, ze zaten helemaal fout met betrekking tot de Tangshan aardbeving. Het was de grootste aardbeving qua doden van de twintigste eeuw.
Wordt vervolgd
Lees binnenkort deel 2: Aardbevingen voorspellen – Dieren
Lees binnenkort deel 3: Aardbevingen voorspellen – Actuele wetenschap