blog placeholder

JPEGNaast de groeiende populariteit van salsamuziek en -dans, zien we een toenemende belangstelling voor een ander genre: zouk. Een sensueel uitziende dans op langzame muziek, meestal een liefdeslied. In dit artikel wordt ingegaan op de oorsprong van deze muziek en dans. Ook wordt een korte omschrijving gegeven van de basispassen en -bewegingen van de dans.

De langzame zouk zoals die momenteel gedanst wordt is niet de oorspronkelijke zouk. De muziek en dans was van oorsprong sneller. De langzame vorm wordt ook wel zouklove genoemd.

De oorspronkelijke (snellere) zouk is ontstaan op de franstalige Antillen Guadeloupe en Martinique. De band ‘Kassav’ heeft deze muziek meer bekendheid gegeven. Ook in Brazilie is deze muziek en dans populair geworden, maar wordt daar vaak ook ‘Kizomba’ genoemd. Later is deze vorm ook overgewaaid naar Afrika. Ook daar wordt de muziek vaak ‘Kizomba’ genoemd, maar er worden ook andere namen gebruikt.

De Zoukdans wordt ook wel de nieuwe Lambada genoemd. Lambada is een snelle dans die vooral in de jaren tachtig populair was. Het ritme van de (snellere) Zoukmuziek is perfect geschikt om de Lambada te dansen. In Brazilie is de Lambada de basis van de dans die bij Zouk hoort. De Brazilianen noemen Zouk vaak ‘Franse Lambada’, omdat veel zoukmuziek franstalig is.

Het zoukdansen dat op dit moment steeds meer aan populariteit wint is veel langzamer. De laatste jaren is de muziek ook beinvloed door Reggaeton en R&B. Deze langzamere muziek (zouklove) en bewegingen maken dat de dans wordt ervaren als romantisch en sensueel.

Deze manier van zoukdansen wordt gedanst in een vierkwartsmaat met als basis een langzame pas op de 1e, een rust op de 2e, en twee snellere passen op de 3e en 4e tel (lang-kort-kort). Zouk wordt gedanst als koppel, waarbij de vrouw dicht tegen de man aangedrukt staat. Opvallend aan deze manier van dansen is het vele ‘haarzwaaien’ van de dames en de bewegingen van het bovenlichaam. Dit is een groot verschil met het salsadansen dat ook erg populair is en waarin veel ‘versieringen’ (ook wel ‘shines’ genoemd) bestaan uit sierlijke bewegingen van armen en/of benen. Zouk wordt voornamelijk gedanst vanuit de romp en kenmerkt zich tevens door het vele achterover buigen van de dames en draaien van het hoofd, waardoor het haar rondgezwierd wordt. Hiervoor is een juiste techniek vereist om blessures aan rug en nek te voorkomen.

Leuke video om thuis ook te kunnen oefenen!

Om het zoukdansen echt onder de knie te krijgen is het aan te raden om in ieder geval enkele basisprincipes en -technieken te leren. Op steeds meer plaatsen en dansscholen (vaak salsadansscholen) worden zoukcursussen, -workshops en -bootcamps gegeven. Behalve dat men hier wat van opsteekt, is het natuurlijk ook een leuke en gezonde manier om uw vrije tijd te besteden!