blog placeholder

Vinyl een aantal jaren geleden moest je hard je best doen om ergens nog een Lp te kunnen kopen. Voordeel was dat ze vaak stukken goedkoper waren dan cd”s en dat is tegenwoordig toch wel anders.

Vroeger:

toegegeven er waren andere media vormen om muziek te luisteren. Maar de serieuze liefhebber koos toch vinyl. Cassette bandjes had je voor onderweg en de radio was ook vaak voor op de achtergrond. Er waren veel platenzaken (via internet bestellen was ook niet mogelijk) of je besteld voor underground muziek via postorderbedrijven. Maar als je muziek kocht was dat bijn altijd op LP. Toendertijd vond ik het duur maar een nieuwe LP koste eind jaren 80 ongeveer 25 gulden (iets minder dan 12 euro)

 

de kentering.

de cd was al een tijd aan een opmars bezig maar vanaf de jaren 90 ging het hard, de bakken met cd’s in de platenzaken werden groeter en als er nog een klein hoekje voor lp”s was gereserveerd dan had je nog geluk. Dit ging een tijd door totdat de meeste zaken alleen nog maar cd”s verkochten. Die waren dan ook meteen een tientje duurder dat dan weer wel.

 

Schijndood:

vinyl werd dood verklaart en was nog maar beperkt te verkrijgen. Als je het nog wist te vinden dan had je wel vaak dezelfde muziek stukken goedkoper want de plaat werd soms zelfs voor de helft van de cd prijs verkocht. De LP zat in het verdomhoekje, maar is nooit helemaal weg geweest dankzij een klein groepje fanatieke verzamelaars maar ook handelaars die nooit het vinyl hebben opgegeven.

 

Herrijzenis:

Het leek wel ineens te gebeuren grote acts gingen ook hun muziek weer op lp uitbrengen. En de vraag kwam heel langzaam maar heel zeker weer op gang. En toen was vinyl weer een trend, het was hip om een lp te kopen en de cd was uit. Platenzaken maar de grote internet winkels gingen weer lp”s verkopen al dan niet tweedehands. En sinds kort verkoopt de LIDL zelfs lp”s .

 

Voor en nadelen:

Als je ermee bent opgegroeit dan is het super dat de plaat weer terug is, de geur, en het geluid zijn toch uniek. En wat is er mooier dan een hoes bekijken of groot formaat.

Helemaal geweldig is het dat je geen eeuwige zoektocht hoeft te beginnen naar juist die ene plaat, je kan hem tegenwoordig makkelijk en vaak ook nog in de buurt vinden.

Helaas heeft elk voordeel ook nadelen. Zo ook bij de revival van vinyl, populariteit betekent ook in dit geval dat de kosten stijgen. Dus de lp die je wil kopen lijkt elke dag wel duurder te worden. En ondanks dat het makkelijk wordt om platen te kopen zijn oude persingen nog steeds moeilijk te vinden. En daarnaast merk je ook dat iedereen die zijn oude lp”s wil verkopen denkt dat ze goud waard zijn.

 

Samengevat ben ik super blij dat de LP terug is, echter hopelijk is het meer dan een trend waardoor straks de overprijzing van een plaat ook weer afneemt, het is namelijk fijn als je toch je favoriete muziek kan kopen zonder hiervoor meteen 30 europ per plaat voor af te tikken. Anders sterft het straks weer een snelle dood.