blog placeholder

Stel je speelt in een bandje met een aantal vrienden. Jullie zijn al een behoorlijke tijd bij elkaar en kunnen dan ook een redelijke performance neerzetten. Het lijkt jullie leuk om ermee verder te gaan en er misschien zelfs je geld mee te verdienen. Deze situatie zal menig gitarist, drummer of zanger bekend in de oren klinken. Maar als beginnende band is één van de lastigste dingen het regelen van optredens. Dus hoe kan je dit nou het beste aanpakken?

1. Boekingsbureau
Door een artiesten- en boekingsbureauin de arm te nemen creëer je een hoop mogelijkheden. Ze zullen je helpen bij het krijgen van optredens door je band te promoten op hun website, je als suggestie voor te dragen bij mensen die een artiest zoeken voor hun evenement en ze zullen natuurlijk gebruik maken van hun netwerk om je aan mensen voor te stellen die je kunnen helpen.

2. Bellen, bellen, bellen
Heb je een beperkter budget dan kan je natuurlijk ook zelf optredens proberen te regelen. Dit doe je door bijvoorbeeld te bellen met kroegen waar ze regelmatig bandjes hebben staan. Let er wel op dat je muziekstijl past bij die van de kroeg. Houd er wel rekening mee dat deze mensen waarschijnlijk elke week tientallen verzoeken krijgen van bands. Je zult dan ook behoorlijk vaak te maken krijgen met negatieve (of helemaal geen) reacties.

3. Demo
Vaak zal je gevraagd worden om een demo op te sturen. Op deze manier kan men beoordelen of jouw band geschikt is voor het evenement of de locatie. Als je een demo gaat opnemen, doe dit dan in een professionele opnamestudio; je wilt niet dat het amateuristisch overkomt. Denk ook goed na over de muziek die je erop wilt zetten. Het moet een goede weergave zijn van jullie stijl en kunnen.

4. Netwerken
Misschien wel de belangrijkste tip is om goed aan je netwerk te bouwen. Mond-tot-mondreclame is je grootste vriend, dus probeer zo goed mogelijke contacten te onderhouden met iedereen die je tegenkomt en die misschien nog ooit wat voor je kan regelen. Een goede manier is om een Facebookpagina voor je band aan te maken en mensen uitnodigen om deze toe te voegen. Hiermee kan je geïnteresseerden ook op de hoogte houden van je optredens en andere interessante ontwikkelingen.

Maar de belangrijkste tip is nog wel: geef niet op. Verwacht niet dat je binnen een paar maanden beroemd bent en neem elke kans aan om je geluid te laten horen. Met een flinke dosis doorzettingsvermogen moet het je zeker lukken om je doelen te bereiken.