blog placeholder

Veel opera’s worden in buitenlandse talen opgevoerd: Italiaans, Duits, Frans … alles is mogelijk. Omdat gezongen tekst bovendien moeilijker te volgen is dan gesproken tekst, kan de opera-bezoeker vaak de verhaallijn niet voldoende volgen. Onderstaande informatie zorgt ervoor dat de opera Tosca beter te begrijpen is.

Let op! De tekst bevat ook de clou van het verhaal.

Tosca – Puccini

De componist

Giacomo Puccini schreef in 1800 de opera Tosca. Puccini werd in 1858 geboren in Lucca en overleed in Brussel in 1924. Hij stond vooral bekend als iemand die van het leven genoot en af en toe een opera schreef om te kunnen blijven genieten. Als hij begon te schrijven dan stortte hij zich daar helemaal in om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Hij keek enorm op tegen gerenommeerde componisten als Verdi en Wagner. Puccini schreef 10 opera’s waarvan de laatste, Turandot, niet meer door hem kon worden afgemaakt. Hij overleed in 1924 aan de gevolgen van keelkanker. 

Andere bekende opera’s van zijn hand zijn: Madame Butterfly, La Bohème en Turandot – die afgemaakt is door Franco Alfano.

 De hoofdpersonen

Operazangeres Floria Tosca (sopraan)

Schilder Mario Calvaradossie (tenor)

Politiechef Scarpia (bariton)

Bijrollen

Republikein Cesare Angelotti (bas)

Koster van de kerk (bariton)

Agent Spoletta (tenor)

Herdersjongen (sopraan)

Soldaten, politieagenten, dames, burgers (koor)

Het verhaal 

Floria Tosca is een operazangeres. Ze is mooi om te zien en als ze zingt, dan lijkt de aarde te stoppen met draaien. Ze is tot over haar oren verliefd op de knappe schilder Mario Calvaradossie. Ze is erg achterdochtig en bang dat Mario er nog andere liefjes op na houdt. Op een dag komt zij in het atelier van Mario. Hij doet zenuwachtig en probeert haar zo snel mogelijk weer buiten te krijgen. Zij gaat weg, boos, jaloers en overtuigd dat hij een ander heeft. Hij verbergt echter op dat moment de republikein Cesare Angelotti, iemand die dezelfde politieke ideeën heeft. De politie komt er achter dat Mario de gevluchte Cesare verbergt en neemt Mario gevangen. Scarpia, hoofd van de politie, is ook verliefd op Floria Tosca. Hij zegt dat hij in ruil voor haar liefde, Mario met losse flodders zal beschieten. Mario moet doen alsof hij dood is maar kan zo worden gered. Tosca doet net alsof ze met het plan instemt. Op het moment dat zij zeker weet dat Scarpia instructies heeft gegeven aan zijn corps, steekt Tosca hem dood. Ze gaat naar de executie maar komt er daar achter dat Scarpia tegen haar gelogen heeft. Mario wordt doodgeschoten en Tosca werpt zich, vol verdriet en wroeging, van de toren.