blog placeholder

The Killers is een Amerikaanse post-punk band uit Las Vegas en bestaat uit frontman Brandon Flowers, gitarist Dave Keuning, bassist Mark Stoermer en drummer Ronnie Vannucci Jr.

Het begon allemaal in 2001…Brandon werd uit zijn eerste band ‘Blush Response’ gezet. De overige bandleden wilden verhuizen naar Los Angeles maar Brandon weigerde mee te gaan. Brandon moest dus op zoek naar een nieuwe band. Via een advertentie in The Sun leerden hij en Dave Keuning elkaar kennen. Mark Stoermer en Ronnie Vunnucci werden daarna door Brandon en Dave benadert om de band compleet te maken.

Een naam voor de band volgde al snel: The Killers. Deze naam komt uit de videoclip ‘Crystal’ van New Order. In de videoclip spelen de bandleden van New Order in een fictieve band genaamd The Killers. Eenmaal voorzien van een naam begonnen The Killers aan hun bandrepetities in een snikhete garage in Las Vegas. Daarnaast wist drummer Ronnie zich ook slinks de toegang te verschaffen tot de muziekruimte bij de universiteit waar hij studeerde. Het gevolg: Middernachtelijke repetities met goede instrumenten in een akoestische ruimte.

The Killers begonnen met optredens in kleine clubs in Las Vegas. Door hun vele optredens en een steeds groter wordend repertoire werden ze al snel ontdekt door Alex Gilbert, een Brit die werkt voor Warner Bros. Hij nam vervolgens hun demo mee naar Groot-Brittannië en liet deze horen aan zijn vriend Ben Durling. Durling werkt bij het UK indie label Lizard King (nu Marrakesh Records) en was enthousiast over het geluid van The Killers. Diezelfde zomer tekenden de mannen bij het Britse label.

Hun debuutalbum Hot Fuss kwam uit in 2004 en werd een succes. Meer dan vijf miljoen exemplaren vlogen over de toonbank. Dit was mede te danken aan de enorme opkomst van het indierock genre. Het nummer ‘Glamorous Indie Rock & Roll’ is een ode aan dit muziekgenre. Maar het waren de nummers ‘Somebody told me’ en ‘Mr. Brightside’ die in Nederland en België grote hits werden.

Zonder een break te nemen doken The Killers na hun debuutalbum meteen weer de opnamestudio’s in. Daarom verscheen in 2006 al het tweede album: Sam’s Town. De nummers, geschreven door de bandleden, weerspiegelen hun verlangen naar hoe het vroeger was. Mede door het enigszins melancholische stemgeluid van frontman Brandon is dit album ook weer erg succesvol.

In 2007 verscheen het derde album: Sawdust. Dit is een zogenaamd ‘B-sides album’. Naast de nieuwe nummers staan er ook veel gemixte oude nummers op. In 2008 werd het nummer ‘All these things that I’ve done’ gebruikt voor de wereldwijde Nike reclamecampagne voor de Olympische Spelen in Peking. Het laatste album tot nu toe is Day & Age. Dit album is geproduceerd door Stuart Price en werd uitgebracht in november 2008.

Gewonnen prijzen:
2005 – MTV Video Music Award voor Beste nieuwe artiest.
2005 – NME Award voor Beste internationale band.
2005 – World Music Award voor ’s Werelds Best verkopende nieuwe groep.
2006 – MTV Europe Music Award voor Best rock group.