blog placeholder

Techno, voor vele mensen een raadselachtige muziekterm. Wat is nou techno muziek?

“Techno is continue hetzelfde!” Of: “Ik hoor alleen maar bass!” Echter is techno een zeer diverse muziekstroming die zijn roots kent in de eindjaren 70. Toen waren het nog geen hippe geklede DJ's met grote koptelefoons en dikke mp3 Pioneer draaitafels. In deze tijd werd techno gemixed met behulp van mixtapes. Dit moest wel want de technologie liet het simpelweg nog niet toe om op een andere manier elektronische muziek te produceren. Omdat techno nog in de kinderschoenen stond was er ook nog geen behoefte aan dikke feesten tot 12 uur 's morgens. Techno was nog puur, techno was nog ongepolijst, techno was nog nieuw en daardoor was techno zeer underground.

Eindjaren 70 werd techno pas net geboren en beinvloedt door electronische muziek van Kraftwerk en andere electronische pioniers van die tijd, techno was nog zeer onbekend. Beginjaren 80 begint techno zich wat meer te ontwikkelen in met name Amerika en Duitsland. In Amerika komt DJ Talla2XLC met de allereerst club die zich begint te focussen op techno: Electronic Body Music. De toon is gezet en langzaam aan begint de scene te groeien en uit te breiden. Techno rond deze tijd in Amerika is nog vooral een melodische muzieksoort die erg lijkt op de oude “echte” House (uit Chicago) die in deze tijd ook opkomt in Amerika. Aangezien de hokjesgeest toen nog niet leefde worden deze 2 stijlen vaak in een adem met elkaar genoemd.

In Detroit komt techno ook aan en dit is een zeer belangrijk moment in de geschiedenis van deze muzieksoort. De grote 3 uit de Detroitscene: Juan Atkins, Kenvin Saunderson & Derrick May zijn 3 vrienden die samen op school zitten. Zij vormen samen de groep: Belleville 3. (Omdat ze uit de wijk Belleville komen.) Deze 3 technopioniers zullen met wisselende effecten grote successen neerzetten in de technscene en een compleet eigen sound neerzetten. Zo kan de plaat: Alley of your mind van Cybotron en Atkins worden gezien als de allereerste 7 inch technoplaat! Het complete verhaal van de Belleville 3 ga ik nog een keer uitvoeriger beschrijven.

Waar in Amerika onder invloed van electro en chicage house de techno wat melodieuser klinkt daar is de sound in Duitsland en dan met name in Berlijn geheel anders. Hier is de scene ook pas net nieuw en nog duidelijk in ontwikkeling. De verschillen tussen Oost- en West Berlijn waren gigantisch door den Berlijnse muur en doordat het Oosten werd afgeschermd van cultuur, muziek, economie en zeg maar alles, kwamen de Duitsers met hun nieuwe muziek: techno. Techno is hier wat harder, rauwer en stuwender. Er wordt duidelijk veel geexperimenteerd met verschillende stijlen en invloeden. Als de muur neergaat in 1988 wordt deze nieuwe muziekstijl losgelaten op de rest van Duitsland en pas later Europa. In dit jaar wordt ook de 1ste technoclub in Berlijn opgericht door Interfisch: UFO Club.

De UFO Club is opgericht door een groep krakers die vanwege geldproblemen moeten sluiten in 1990. Echter gaat een van deze krakers: Dimitri Hegemann door en begint in 1991 de legendarische technoclub en later label: Tresor. De Tresor zal snel gaan uitgroeien tot een van de hipste en muzikaal toonaangevenste club van Berlijn. Met een eigen label dat veel nieuwe artiesten strikte en legendarisch releases zal gaan maken. Artiesten als: Sven Vath, Pacou en Maruscha en Paul van Dijk zijn hier begonnen. Tresor is ook het allereerste label dat een technilink ligt met een ander continent. Je raadt het al: Tresor haalt de nieuwe, frisse namen als Jeff Mills, Juan Atkins, Kenny Larkin en Blake Baxter naart Duitsland. Deze nieuwe Amerikaanse namen samen met de Duitse (net) gevestigde orde maken Tresor de Europese Techno haven!

Dit waren en zijn de roots van de hedendaagse techno. Techno is door de jaren gigantisch gegroeid, vernieuwd en heeft al jaren een veranderende sound en scene. Waar het vroeger melodisch & undergound was, is het nu bekender, zeer breed (minimal techno, offbeat techno, detroit techno) en spreekt het een veel groter publiek aan. Techno is ondertussen veel meer als een simpele beat met melodie & bass. Techno moet je leren luisteren zeggen de liefhebbers en dat klopt. Nu je de historie kent tot aan pakweg 2000, kun je misschien techno beter plaatsen. En nu kun je, als je staat te feesten op awakenings, eens echte oude “Awakeveteraan” verrassen met de roots van zijn favoriete muziekstijl.