blog placeholder

Dit artikel gaat over het festival Sziget dat jaarlijks in de Hongaarse hoofdstad Boedapest word gehouden. Voor mensen die hier nooit zijn geweest is het een handig artikel om informatie over Sziget te vinden.

Sziget is een festival gelegen in het hartje van de Hongaarse stad Boedapest. Het festival bevindt zich in het midden van de rivier de Donau op een eiland. De Hongaarse betekenis voor het woord sziget is eiland, dit verklaart dan ook de naam van het festival.Met de jaren wordt Sziget steeds populairder, zowel onder de Hongaren als onder veel Europeanen. Je moet er dan ook niet van opkijken dat je er allerlei verschillende identiteiten kan tegenkomen, zo kom je zowel Europeanen als Australiërs en Amerikanen tegen. Er worden jaarlijks op het festivalterrein zo’n 400.000 tot 500.000 mensen verwacht dus het is geen klein festivalletje. Het is daarom ook bijna niet te vergelijken met de festivals die in Nederland aanwezig zijn zoals Lowlands, Pinkpop en De Zwarte Cross. Het festival zelf duurt ongeveer 5/6 dagen maar je kan er al veel eerder komen mits je dat wilt, zo is het niet raar om in totaal 9 dagen op het festivalterrein te zijn geweest. Sziget is een groot massaal party eiland waar ontzettend veel activiteiten aanwezig zijn. Er zijn ongeveer 15 podia waar allerlei soorten muziek te horen is, van reggae tot rock en worldmusic. Bij deze 15 podia houdt het echter nog lang niet op, er zijn een aantal Dj tenten, workshops, feestbarretjes, theater, veel etenstenten, marktkraampjes, kermisattracties, een feesttent voor homoseksuelen en nog veel meer. Om deze podia te vullen zijn er natuurlijk ook artiesten nodig, Sziget bevat een rijk aanbod aan verschillende bands, artiesten en DJ’s van zowel grote namen als beginnende bandjes. Wat erg opvalt aan Sziget is de sfeer, iedereen is erop ingesteld om een goed feest te bouwen met de andere festivalgangers en de mensen zijn ook erg open en vrolijk.

Een groot verschil van Sziget met betrekking op andere festivals is dat Sziget geen apart festivalterrein heeft. Sziget is het festivalterrein. Je kan je tent letterlijk overal op het eiland plaatsen waar jij je tent wilt plaatsen, het is alleen niet handig om je tent op bepaalde plekken te plaatsen. Zo kun je de tent op een terrein plaatsen waar veel andere tenten staan maar je kan hem ook naast een podium of bijvoorbeeld naast de 24/7 tent plaatsen. Ook is het mogelijk om je tent bijvoorbeeld naast de mainstage te plaatsen maar dit is strategisch een erg slechte zet voor zowel je slaapplek als je spullen maar dit spreekt natuurlijk voor zich. Omdat Sziget één groot festivalterrein is word je nooit weggestuurd wat je bijvoorbeeld bij Lowlands ziet. De bevoorrading wordt verzorgt door de vele vrachtwagens die over de wegen van het eiland rijden en daar moet je ook af en toe rekening mee houden want deze vrachtwagens rijden de hele dag over het eiland.

Naast alle podia, Dj’s en andere activiteiten zijn er ook activiteiten die verzorgd worden door grote merknamen als Jack Daniel’s, Axe en Snickers. Zo heeft Jack Daniel’s bijvoorbeeld een grote truck waar whisky geschonken word, bij aankoop van een bepaalde hoeveelheid whisky krijgt de koper een “Jack Dollar”. Deze dollars kun je inwisselen voor fiches en daarmee kun je black jack spelen bij een van de 5 black jack tafels, aan elk van deze tafels opereert een stel van 2 erg goed uitziende dames. Je kan hier o.a. T-shirts, halskettingen en andere prullaria winnen. Axe heeft over het eiland een aantal douches verspreid waar je een zwembroek krijgt. Als je deze zwembroek in hun pashokje aandoet mag je onder de douche stappen en dan word je gewassen door een erg mooie dame. Zo zijn er nog veel meer dingen te doen bij de verschillende stands.

 Een erg opvallend verschijnsel is het luminarium. Het luminarium is een opblaasbaar gebouw die met behulp van de unieke architectuur, lichtval en kleuren een erg imposante verschijning is. Je moet ongeveer 20 minuten in de rij staan om hierin te mogen maar dan krijg je er wel wat voor terug. Het is een erg psychedelische ervaring die je zonder drugs een erg ontspannen belevenis geeft. Je kan er heerlijk in liggen, slapen en ronddwalen.

Als je een beetje stijf bent van het vele feesten en van het slapen in de tent is er ook nog een massagetent waar een legioen aan Thaise vrouwen klaarstaat om je heerlijk op zijn Thais te masseren. Hier kun je voor allerlei lichaamsdelen verschillende massages krijgen, gezichtsmaskers, pedicures, manicuren enzovoort.

Het eten is er goed, zo heb je een ruime keuze aan verschillende soorten voedsel van over de hele wereld. Ook zijn er natuurlijk veel fastfood tenten over het hele festival verspreid, maar dat spreekt voor zich op een festival. Er zijn ook tentjes die vegetarisch en veganistisch eten verkopen. De prijzen zijn allemaal goedkoop, zo betaal je voor een halve liter bier ongeveer 1 euro en voor een gemiddelde maaltijd zo’n 3 á 4 euro. Er wordt geen gebruik gemaakt van munten op het festival maar ook niet van Euro’s. Hongarije behoort niet tot een van de Eurolanden en daarom hebben zij hun eigen valuta, de Hongaarse Forint. Euro’s kun je natuurlijk wel inwisselen maar het is een aanrader om dit in Boedapest te doen bij een erkende bank. Geld pinnen kan op het festival zelf, vaak staan er erg grote rijen achter de pinautomaten en dan met mate in de middag. Vind daarom een geschikte tijd om je geld op te nemen om de lange rijen te voorkomen. Een tip: als je geld opneemt in de stad, kijk dan goed uit voor mensen die er verdacht uitzien of mensen die op een bepaalde plek in de buurt van een geldautomaat staan die daar geen reden voor hebben, zoals bellende mensen. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat er een toerist berooft word na het opnemen van geld.

 Voor degenen die geen zin hebben om de hele week in een tent te slapen kun je natuurlijk ook met de camper op een aparte camping staan die afgezet is speciaal voor campers en caravans. Let wel op, als je een camper of caravan meebrengt moet je een apart kaartje halen.

 Als je ook geen zin heb om de hele week in een camper of caravan te slapen, dan kan je terecht in een van de vele hostels die de stad Boedapest te bieden heeft. En voor de echte schoonheidsslapers kun je terecht in een hotel. Dit is allemaal geen punt want na inlevering van je Sziget kaartje krijg je een bandje waarmee je op elk moment van de dag het festival kan betreden en verlaten. De stad Boedapest zelf is ook een erg leuke stad. Er zijn veel kroegen, barretjes en discotheken en er zijn ook vaak allerlei kleine festiviteiten in de stad. Voor degenen die naar Sziget gaan, veel plezier!