blog placeholder

Je hebt vast wel eens van Spotify gehoord en wat deze dienst je allemaal te bieden heeft. Spotify is een Zweeds bedrijf en bestaat inmiddels alweer 8 jaar (opgericht in 2006 door Daniel Ek en Martin Lorentzon) maar heeft de afgelopen jaren pas veel bekendheid gekregen bij het Nederlandse publiek. De applicatie is namelijk in Nederland pas beschikbaar sinds mei 2010 en in België sinds 2011. Spotify biedt muziek als stream aan vanuit een enorme database boordevol nummers van duizenden artiesten. De dienst wordt gezien als alternatief voor iTunes.

Spotify heeft vele voordelen, die in dit artikel aan bod komen. Voordelen die het downloaden van muziek misschien wel overbodig maakt.

Eén van de vele voordelen is bijvoorbeeld de gratis toegang tot miljoenen nummers die per artiest of afspeellijst staan gerangschikt in Spotify’s muziekbibliotheek. Je vindt er zowel populaire muziek als muziek van iets minder bekende artiesten. In alle genres is er wel iets te vinden. Kortom, Spotify biedt muziek aan voor iedereen!

Daarnaast is Spotify gratis te downloaden via de website van het bedrijf. Je kan echter ook betalen voor Spotify zodat je ook van de andere voordelen gebruik kan maken. Dit wordt Spotify Premium genoemd en kost iets van 10 euro per maand. Op de extra voordelen die Spotify Premium met zich meebrengt kom ik zo meteen terug.

Spotify is erg overzichtelijk. Je kan makkelijk nummers en artiesten vinden met de zoekfunctie en deze naar eigen wens samenstellen tot een afspeellijst. Een groot nadeel van muziek downloaden is dat je moet wachten. Je downloadt, importeert, sorteert en dan pas kun je gaan luisteren. Spotify heeft dat allemaal al voor je gedaan. Je vindt de muziek die jij zoekt en je kunt meteen beginnen met luisteren.

De muziek die Spotify voor je aanbiedt kun je in hoge geluidskwaliteit beluisteren. Deze geluidskwaliteit is echter nog een tikkeltje beter wanneer je Spotify Premium neemt.

Een nadeel van het niet betalen voor Spotify is de regelmatige reclame-onderbreking. Na elke 2 of 3 nummers flitst er even een reclamemoment voorbij van enkele seconden. Om deze onderbrekingen zoveel mogelijk te vermijden zou je aan het einde van een bepaald nummer alvast een nieuw nummer kunnen aanklikken. Maar je zou je ook gewoon op Spotify Premium kunnen abonneren zodat je helemaal geen last meer hebt van reclame.

Het is mogelijk om in Spotify meer dan 3.000 nummers op te slaan. Wanneer je nummers hebt opgezocht hoef je deze alleen maar te selecteren waarna je ze toevoegt aan één van je afspeellijsten. De muziek die je opslaat kun je eventueel ook delen met je vrienden. Je kan ook de afspeellijsten van je vrienden volgen zodat je op de hoogte blijft van hun muziek.

Om nog maar een voordeel te noemen kun je Spotify ook nog eens koppelen aan je Facebook account (als je deze hebt). Je kan dan inloggen bij Spotify met je Facebook gegevens in plaats van dat je een apart account aanmaakt.

Daarnaast kun je Spotify zowel voor je smartphone, laptop of tablet gebruiken. Je kan je Spotify muziek dus overal mee naartoe nemen.

Spotify brengt ook voordelen met zich mee voor de muziekindustrie. De artiesten verdienen namelijk indirect aan de muziek die Spotify voor ons publiceert. Dit is bij het (illegaal) downloaden niet het geval.

Maar Spotify Premium brengt nog meer voordelen met zich mee, naast alle bovengenoemde. Zoals ik al heb gezegd heb je bij een Premium abonnement geen reclame onderbrekingen en is de geluidskwaliteit beter. Bij Spotify Open (de gratis versie) kun je niet zonder internet naar nummers luisteren. Met Premium kun je offline muziek beluisteren. Dus zonder dat je internetverbinding nodig hebt.

Momenteel is de muziekdienst in vele (westerse) landen beschikbaar en krijgt langzaam maar zeker steeds meer naamsbekendheid.

Ben jij al overgehaald om Spotify te nemen?