blog placeholder

Er zijn verschillende soorten muziek. Een ieder heeft zijn voorkeur hierin. Welke voorkeur heb jij?

Muziek:

Er bestaan vele soorten muziek. Diverse genres en een ieder heeft hierin zijn eigen voorkeur. De ene kiest voor zijn eigen taal, terwijl een ander meer van Duits of Engels houdt. Weer een ander kiest voor popmuziek en een ander gaat helemaal uit zijn dak bij heavy metal. Welke soorten bestaan er nou eigenlijk en wat voor muziek is het. Waar kan jij uren naar luisteren en wat vindt jij niet om aan te horen. Kortom wat klinkt jouw als muziek in de oren.

Muzieksoorten:

Er bestaan vele muzieksoorten zoals:

 • Piraten
 • Schlager
 • Rock
 • Trance
 • Klassiek
 • Rap
 • R&B
 • Pop

Piratenmuziek:

Piratenmuziek is simpelweg het Nederlandse levenslied. Vaak gaan deze liedjes over liefde en truckers. Vaak zijn het meezingers met gemakkelijke teksten. Zeer populair vooral bij de jongere generatie. Vaak gedraait op de zogenaamde geheimezender. Vaak kun je bij deze zenders plaatjes aanvragen die dan voor je gedraait worden. Helaas is het wel illegaal om als piraat te draaien en als je gepakt wordt zijn de boetes niet gering.  Enkele bekende artiesten zijn:

 1. Jan Smit
 2. Frans Bauer
 3. André Hazes
 4. Henk Wijngaard
 5. Marianne Weber

Shlager:

Shlagermuziek is net zoiets als piratenmuziek maar dan Duitstalig. Vele liedjes gaan ook over de liefde en over truckers. Het wordt ook wel Volksmusik genoemd. Enkele bekende artiesten zijn:

 1. Dennie Christiaan
 2. Heino
 3. Rex Gildo
 4. Freddie Quin
 5. Nicole

Rock:

Rockmuziek is veelal ruige gitaarmuziek.Gitaren die scheuren, zang vaak met schreeuw. Er bestaan vele soorten rockmuziek, de ene ruiger dan de andere zoals:

 • Bluesrock: Gitaar, basgitaar, mondharmonica en de piano vormen deze muzieksoort wat bestaat uit werkliederen, spirituele liedjes en jubelliederen. Accoordenschema bestaat uit 12 4 kwartsmaten. Liedjes worden vaak in vraag en antwoordstelling gezongen. Muddy Waters en Gary Moore zijn bekende blueszangers.
 • Rock ’n Roll: Combinatie van blues, country en popmuziek met een stevig stukje gitaarmuziek erbij. Bekende artiesten zijn Chuck Berry en Elvis Presley.
 • British Rock: De rock ’n roll muziek werd bekend in Engeland. Drums werden toegevoegd aan de bekende gitaar en basgitaarmuziek en er ontstond een heel andere vorm van rock. Bekende Engelse rockers zijn o.a The Beatles en The Rolling Kinks.
 • Folk Rock: Combinatie van Rock ’n Roll en British Rock maar nu kwam de electrische gitaar pas in optocht. Enkele bekende artiesten in deze genre zijn oa The Rolling Stones en Bob Dylan.
 • Psychedelic Rock: Muziek geínspireerd door diverse ervaringen met diverse soorten drugs zoals lsd. Deze muziekstijl werd beínvloed door British Rock, Blues Rock en Folk Rock. Drum en gitaarsolo’s kwamen meer voor in deze stijl. bekende artiesten zijn oa The Doors en Pink Floyd.
 • Hard Rock: Eind jaren 60 ontstond de Hard Rock stijl. Deze muziek was harder dan al de andere soorten. Gescheur met electrische gitaren en een combinatie van drums en bass vormden de stevige rockmuziek. Zang duidelijkl verstaanbaar, met af en toe een licht geschreeuw. Enkele bekende hardrockartiesten zijn Led Zeppelin en Deep Purple.
 • Heavy Metal: Deze stijl kwam voort uit hardrockmuziek. Het verschil tussen beide muzieksoorten is klein. Veelal hing het af van de teksten en het image van de band. Lederen kleding werd veel gedragen door de bandleden. Black Sabbath en Rainbow zijn voorbeelden van Heavy Metal bands.
 • Arena en Glamrock: Arena Rock is een vorm van hardrock wat dichter in de buurt kwam van popmuziek. Queen en Kiss zijn goede voorbeelden hiervan. Glamrock werd vooral met veel glitter en glamour gebracht. David Bowie en Gary Glitter zijn hiervan de bekendste artiesten.
 • Punkrock: In de jaren 70 kwam de punkmuziek in opkomst. Punk is snelle, harde en progressieve muziek met vooral veel kritische teksten. The Ramones en The Sex Pistols waren typische punkbands.
 • Trash Metal: Begin jaren 80 kwam er een andere vorm van heavy metal op gang. Vaak met geschreeuw, kritische en asociale teksten. Vaak met duidelijke agressie in hun muziek. Metallica, Slayer en Megadeth zijn enkele voorbeelden hiervan.
 • Alternative Rock: Alternative rock was een variatie van alle bovengenoemde soorten, maar de band had hier wat aan toegevoegd of achterwege gelaten. Kortom een alternatief van. REM, The Cure, Nirvana maar ook Within Temptation, waren hiervan voorbeelden. REM en The Cure lagen meer richting de punk, terwijl Nirvana meer in de richting kwam van een combinatie van Punk en British Rock. Within Temptation daarentegen was een combinatie van Hardrock en Klassiek maar dan op een geheel eigen wijze.

Trance:

Deze muziek wordt vooral gedraait door dj’s. Veelal met keyboardmuziek erin verwerkt. Vaak worden er speiale tranceparty’s gehouden. Dj Tiésto is heel bekend bij velen.

Klassiek:

Violen, Pauken, trommels  en vele blaasinstrumenten worden veel gebruikt in de klassieke muziek. Veelal wordt deze genre gespeelt binnen een orkest met meerder instrumenten. Mozart was een zeer bekende in de klassieke muziek.

Rap:

Rapmuziek is een combinatie van trance met hierdoor heen veel gepraat. Er wordt niet gezongen. Veelal gaat het praten op de maat van de muziek. Eminem is een hele bekende rapper en vergeet onze eigen  Ali B niet.

R&B:

Een combinatie van Ritme en Blues. Simpelweg rappen op blues en jazzmuziekmuziek. Ook wel soulmuziek genoemd. Destiny Child en Nelly zijn hierin bekend.

Pop:

Popmuziek is variabel en modern. Zelfs housemuziek valt onder de categorie pop. Het is ontstaan toen de Afrikanen naar Amerika vertrokken en hun muziek meebrachten hier naartoe. Elk popliedje heeft een eigen ritme, soms snel, soms langzaam, hard of juist. Shakira en Robbie Williams vallen onder de popmuzikanten en Michael Jackson was de King of Pop.

Dit zijn slechts maar enkele voorbeelden van de diversiteit in muziek. Er bestaan nog veel meer muzieksoorten zoals oa:

 • Reggae (Bob Marley en UB 40)
 • Gabbermuziek (zoals Gabbertje)
 • Hiphop ( Cool Herc)
 • Kindermuziek (K3)