blog placeholder

Het verdwijnen van de laatstse Nederlandse chansonnier..

Ramses Shaffy is niet meer.

Een uniek persoon is verdwenen, niet geheel onverwacht, natuurlijk, maar toch… 

Op dinsdagochtend 1 december is Ramses Shaffy overleden. Vanaf het voorjaar 2009 leed hij aan slokdarmkanker. Maar tot het laatst heeft hij zich met zijn muziek en optredens bezig gehouden. Zijn laatste optreden was medio november in Rotterdam. Hij kon toen al niet meer zingen, maar heeft een bewogen stukje pianospel ten beste gegeven.  Er zijn van die dingen in nederland waarvan je verwacht dat ze er altijd zullen zijn. Shaffy was daar een van. Hoewel geboren in Parijs, groeide Saffy op in een Nederlands pleeggezin. Iemand met een dermate lange, afwisselende en unieke loopbaan verdient het ook om er altijd te zijn.

Nu zullen zijn liedjes niet verdwijnen natuurlijk, maar de persoon vervaagt dan wel …  Sinds mensenheugenis is Ramses er altijd geweest. Dat komt natuurlijk ook door zijn verbintenis met Liesbeth List. Eigenlijk was het Nederlands meest bekende huwelijk, wat tegelijkertijd geen huwelijk was. Maar het riep wel degelijk dat beeld op. Probeer het maar eens, zo’n 45 jaar met iemand om te gaan, op te treden, privé met elkaar om te gaan, en dat alles onder grote belangstelling van de media. Dit moet niet altijd makkelijk geweest zijn.

Nu zijn zijn liederen ook wel van grote klasse, en hoewel Shaffy niet eens zoveel hits heeft gehad, en eigenlijk ook niet iedere week/maand/jaar op televisie te zien was, of ergens in het land optrad, kent toch eigenlijk wel iedereen zijn werk. Hoe komt dat dan toch ? Is het de markante kop, of toch zijn manier van leven ? Zoals je na zijn overlijden op TV van diverse mensen hoorde: ” Ja, zo had ik eigenlijk ook wel een beetje willen leven…”  zit daar toch wel de herkenning in. Iedereen had dat wel gewild, een beetje leven als een bohemien. Of Shaffy daar zelf nou altijd zo blij mee was, daar heeft hij zich nooit echt duidelijk over uitgesproken. Hij is diverse keren in het nachtleven in elkaar geslagen. Het beeld verving de werkelijkheid. Shaffy ontving op 31 mei 2006 de eerste Oeuvre Prijs voor Kleinkunst. Shaffy kreeg de prijs voor zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandstalige muziek.

Shaffy trad vanaf begin jaren tachtig ook op als acteur, zowel in toneelstukken (bekendste is natuurlijk “De Man Van La Mancha”) , alsook in enkele films. Hiervan zijn er enkele die niet zoveel indruk gemaakt hebben, maar Shaffy heeft ook enkele gastrolllen gehad in o.a. Soldaat van Oranje. Nu zegt iedereen “Oh ja ?? ” want dit optreden ligt niet meer op ieders netvlies…  Misschien wordt het dan tijd om deze optreden weer eens terug te gaan zien. Andere rollen heeft hij ook gespeeld in “Op hoop van zegen” en “Nachtvlinder” . Ja, ook die maar weer eens terugkijken dan..

Nee, de muziek heeft veel meer indruk gemaakt. Noem eens een Nederlands lied dat net zoveel indruk heeft gemaakt (en nog steeds doet) als bijvoorbeeld “de Pastorale” of “Laat me” , dit zijn toch werken die hedentendage nog net zoveel tot de verbeelding spreken. Mede daarom, en omdat zijn liedjes meer “chansons” waren dan popsongs, werd Shaffy ook wel de “Nederlandse chansonnier” genoemd.

Feit blijft, dat we hem zeker zullen gaan missen, ondanks dat de herinnering niet zomaar zal vervagen ! En over de opvolging ? Ik zou niet weten wie er bij hem in de buurt zou kunnen komen !!

We wachten af !