blog placeholder

In de electronische muziek wereld zijn effecten vaak heel belangrijk en in dit artikel zal ik een manier uitleggen waarop je zonder al te vee moeite een omgekeerde galm, reverb en echo kan maken.

Korte uitleg

Als je een gevorde gebruiker bent en je kent de meeste dingen al:

  • Kies een sample
  • Draai de sample om
  • Voeg reverb toe

Je hebt nu een omgekeerde sample met reverb

  • Sla de sample op als mp3 of wav
  • Laad de sample weer in FL studio
  • Draai de sample weer terug

Andersom sample dat eindigt in reverb is nu een sample dat begint met andersom reverb en eindigt met je gekozen sample.

Hieronder een uitgebreidere uitleg.

Wat is reverb?

Reverb is een galm (niet een echo) die voor van alles wordt gebruikt. Als je een reverb toevoegt aan een mooie vrouwenstem dan klinkt het alsof ze in een grote ruimte staat te zingen.

Toepassing

Vooral in hardstyle heb je elke keer van die vernieuwende trailer stemmen die de helft van het nummer vullen met onzin over een einde van de wereld, een legende of een collecief van iets. Headhunterz hebben het toppunt van onzin weten uit te kramen in Scrap Attack zonder maatrgelen op hun carriere.

Ook kan je het gebruiken voor claps en ik zal ook een uitleg geven over hoe je dat met een piepend geluidje doet.

1) Kies een geluid

Laten we in dit voorbeeld gewoon even een clap nemen, je kan zometeen een ander geluid proberen maar een clap is handig omdat als je FL Studio opent krijg je standaard al een kick, clap, hihat en snare te zien.

2) Blokje vullen

Vul alleen het eerste blokje in met de clap en zet het tempo even op ongeveer 100 bpm voor het gemak,

3 ) Sample omdraaien

Klik de sample aan zodat dat venstertje verschijnt waarin je onder andere pitch en volume kan aanpassen. Onder vakje smp vink je Reverse aan en het sampletje wordt omgedraaid.

4) Reverb effect toevoegen

Druk op F9 om het effecten paneel te tonen en te verbergen. Als het is getoond dan verdwijnt het scherm als je F9 doet en anders komt het scherm weer tevoorschijn.

Geef je sample een kanaal in de mixer. In dat schermpje waar je de sample hebt omgedraaid en de pitch enzo kan veranderen staat helemaal rechts boven een vakje met een getal of — erin.

In de nieuwere versies is dit waarschijnlijk kanaal 02 en in de oude zal elke sample op de main output staan. Als je sample niet al “in kanaal twee zit” dan sleep je die glider omhoog en naar beneden naar 02.

In het effecten paneel zie je links alle kanalen, meestal 1 tot en met ongeveer 15 en rechts zie je 10 mogelijkheden voor het toevoegen van een effect en een klein equalizertje onderaan. Druk op het eerste pijltje in de lijst en kies Fruity Reverb of Reverb. (afhankelijk van de versie die je draait)

Speel je sample af en laat de loop herhalen zodat je hem steeds opnieuw hoort. Je kan aan de reverb instellingen kloten door hem langer, korter, harder of intenser te maken.  Zorg ervoor dat de reverb niet langer duurt dan je loopje. Verander eventueel even het bpm naar 20 ofzo daarvoor.

Je hebt nu een andersom sample met een beetje reverb, je bent er bijna

5) Renderen als mp3 of wav

Sla je bestand op als Mp3 of WAV door te klikken op File – Export  en dan mp3 of wav. Dit kan een paar seconden duren, afhankelijk van hoe snel je computer is.

6) Laad de omgekeerde sample in FL Studio

Klik rechts op een ongebruikte sample of klik op channels – add- sampler om een sample kanaal toe te voegen.

Klik rechts op de sampler (sample) en druk op load file, kies je bestand dat je net hebt opgeslagen. Draai dit bestand om en je hebt het gewenste effect.

Een andersom bestand die eindigt in een steeds zachter wordende galm is nu een steeds harder wordende galm dat eindigt met de originele sample. Voor het extra effect kan je hier weer een subtiele reverb of echo aan toevoegen.

Je kan dit doen met elk geluid dat je maar wilt en je zal je verbazen wat een gekke en geweldige effecten je krijgt. Heb je hardstyle samples, draai ze vooral eens om en je hebt een hele nieuwe dimensie aan je sample collectie.

Voorbeeld

Een voorbeeld mp3 en FL Studio Zipped Loop Package worden binnenkort onder dit artikel geplaatst maar de feature van Foobie is nog in ontwikkeling.