Bijna iedereen houdt wel van muziek. Vooral in de adolescentie wordt er veel muziek geluisterd en zijn veel jongeren fan van artiesten en bands. Hoe komt het eigenlijk dat jongeren muziek zo belangrijk vinden?
Jongeren geven aan dat muziek hen helpt bij bepaalde ontwikkelingsuitdagingen, kenmerkend voor de verschillende levensfases. Muziek wordt vaak gerelateerd aan het managen van de stemming, omgaan met problemen (zoals depressie en angstgevoelens), omgaan met stress en woede. Muziek speelt een belangrijke rol in bij het tot stand komen van de (sociale) identiteit. Huidig onderzoek heeft als doel bestaande literatuur aan te vullen door het identificeren van verschillende groepen muziekbeluisteraars op het gebied van betrokkenheid bij en gebruik van muziek.
Betrokkenheid bij en gebruik van muziek
Muziek speelt een cruciale rol bij het creëren van sfeer. In iedere cultuur is muziek onmisbaar bij bijvoorbeeld festiviteiten. Middels technologische ontwikkelingen is muziek luisteren eenvoudiger en toegankelijker dan ooit tevoren. Er kunnen grote verschillen worden aangewezen tussen verschillende groepen wanneer gekeken wordt naar tijdsbesteding, kennis en motieven ten aanzien van het luisteren van muziek. In de huidige literatuur worden een aantal terugkerende motieven aangedragen waarom men muziek luistert:
– verbetert de stemming, sfeer en verdrijft verveling
– manier om problemen te verwerken of om te gaan met gevoelens als woede, verwarring, verdriet of eenzaamheid;
– kennis verkrijgen van de wereld, vormgeving van de identiteit door zich te kunnen identificeren met muziek en artiest;
– zichzelf een plaats kunnen geven in de sociale wereld: door het luisteren van bepaalde muziek word je in een bepaald categorie geplaatst en vorm je een groep. Bepaald ook hoe je naar andere mensen en groepen kijkt. Het is dus van invloed op de soort mensen met wie je omgaat en de vriendschappen die je sluit.