blog placeholder

Muse is een britse band uit Devon (Verenigd Koninkrijk) die vooral word geclassificeerd in het genre alternatieve rockmuziek. De band bestaat uit Matthew Bellamy (zang, gitaar, piano), Christopher Wolstenholme (backing vocals, basgitaar) en Dominic Howard (drums).

De muziek van Muse heeft al vele transformaties ondergaan. In het begin waren de liedjes meer zacht dan hun meer recenter werk, waarbij ze meer gebruik maken van elektrische effecten gemixt met de traditionele instrumenten (gitaar, drums, piano).

Muse sleepte de laatste jaren heel wat awards binnen waaronder de BRIT awards en de MTV Europe Music Awards. Onlangs brachten ze hun nieuwste album uit ‘The resistance’ die volgens de leden van de band meer experimenteler zal klinken dan hun vorige albums.

Hoe het begon

In de jaren 90 ontmoette Dominic voor het eerst Matthew toen hij op zoek was naar een nieuwe gitarist voor zijn band Carnage Mayhem. Na een paar jaar toen ze de enige bandleden waren, verliet Christopher zijn band om vervolgens drummer te worden bij Muse (beter bekend toen als Gothic Plague). Ze namen deel aan een wedstrijd onder de naam Rocket Baby Dolls. Na de overwinning besloten ze hun naam definitief te veranderen in Muse.

Het eerste album (Kleine doorbraak en ‘Showbiz’)

Hun eerste EP’s kwamen er na optredens in Londen en Manchester. Hierdoor vielen ze in de smaak bij Dennis Smith, eigenaar van een studio in Cornwall (Engeland). De EP’s waren een succes maar toch wou er geen enkel label Muse een contract aanbieden. Na optredens in de Verenigde Staten namen ze contact op met de producer, John Leckie. Door deze samenwerking kwam hun eerste album ‘Showbiz’ tot stand.

Na het succes van het album gecombineerd met het succes van verscheidene singles (Sunburn, Muscle Museum) gingen ze op tour als support acts van grotere bands waaronder The Red Hot Chili Peppers en The Foo Fighters. Ook speelden ze later op vele festivals in Europa en brachten ze concerten in Japan en Australië.

Het tweede album (‘Origin of Symmetry’ en eerste DVD ‘Hullabaloo’)

Hun tweede album ‘Origin of Symmetry’ kwam er in 2001, Dit album had diepere en donkerdere klanken in tegenstelling tot hun eerste album. Dit kwam door het gebruik van andere en/of uitgebreidere instrumenten. De typische kenmerken zoals de unieke falsettostem van Matthew Bellamy waren dan weer wel van de partij. Het nummer New Born was het populairste nummer van hun tweede album volgens de alternatieve hitlijsten. Later brak Muse het contract met hun huidige label door verschillen om wel of niet het album te lanceren in de Verenigde Staten. Uiteindelijk werd het dan wel gelanceerd.

‘Hullabaloo’, gelanceerd in 2002, waren een collectie b-sides opgenomen in een bepaalde periode. Ook was er bij dit album een dvd met een aantal concerten waaronder hun volledig concert in Parijs. Rond deze tijd kwam er ook een nieuwe single met twee nummers die niet verschenen op ‘Origin of Symmetry’. Deze twee nummers genaamd ‘Dead Star’ en ‘In your world’ waren niet aanwezig omdat de stijl van de nummers niet paste bij de rest van de nummers op hun tweede album.

Derde album (‘Absolution’, grotere doorbraak, awards en DVD’s)

In 2003 kwam hun derde album ‘Absolution’. Dit album zorgde voor een nog grotere doorbraak. Weer waren er een aantal verschillen dan bij de vorige albums. Deze keer gingen de thema’s in een nog donkerdere sfeer met o.a. het einde van de wereld, complottheorieën, het bovennatuurlijke, e.a.

Weer waren er enkele singles die tot hits uitgroeiden (Time is running out, Stockholm Syndrome). Hierna kwam er een grote internationale tour. Na deze tour speelden ze nog op vele festivals en mochten ze enkele awards accepteren van de MTV Europe Music Awards, De BRIT Awards en een Q Award.

‘Manic Depression’ kwam uit in 2005, dit was een dvd-biografie waarbij de band niet had aan meegewerkt. ‘Absolution Tour’ kwam later ook uit in 2005 en bevatte hoogtepunten van hun concert op het Glastonbury Festival.

Vierde album (‘Black Holes and Revelations’, nog meer awards en druk schema)

In 2006 kwam hun vierde album ‘Black Holes and Revelation’ uit. Dit album had een meer politiek thema. Twee singles kwamen uit: ‘Supermassive black hole en ‘Starlight’. ‘Supermassive black hole’ werd gebruikt op de soundtrack van Twilight, waar er veel controverse rond ontstond door Muse fans.

Muse haalde alweer vele awards binnen en hadden toen nog vele festivals en optredens voor de boeg waaronder een grote toer door Nieuw-Zeeland en Australië en een toer door Europa.

Vijfde album (‘The Resistance’, experimenteren en tournee’s)

In 2009 kwam ‘The Resistance’ uit. Dit album zou volgens een interview met Matthew Bellamy, veel experimenteler klinken dan de vorige albums. Typische kenmerken zoals klassieke en symfonische klanken zouden wel nog aanwezig zijn. Vele namen werden rondgesmeten maar uiteindelijk besloten ze dat het album de naam ‘The Resistance’ zou krijgen. Met ‘The Resistance’ kondigde Muse ook aan een tournee te doen in Europa en Noord-Amerika. Vele fans vinden ‘The Resistance’ minder goed klinken dan hun vorige albums.

Leuke weetjes

Muse heeft vele liedjes die gebruikt worden in allerlei films:

Smokin’ Aces: ‘Assassin’ (trailer)

Watchmen: ‘Take a bow’ (trailer)

Haute Tension: ‘New Born’

Millions: Hysteria, ‘Blackout’

Southland Tales: ‘Blackout’

Seven pounds: ‘Feeling good’

Ook in Guitar hero werden ‘Plug in baby’, ‘Assassin’ en ‘Knights of Cydonia’ gebruikt.

Vele fans van Muse vinden dat Muse een openingsliedje voor een James Bond film zou moeten composeren. Hun unieke klanken zouden ongelofelijk goed samengaan met de stijl en sfeer van de intro van een James Bond film.