blog placeholder

Mumford & Sons is een Londense band bestaande uit 4 jonge muzikanten van begin twintig, met een per optreden groeiende fanbase. De groep bestaat uit Marcus Mumford, Country Winston Marshall, Ben Lovett en Ted Dwane. In December 2007 is de band ontstaan uit de zogenaamde “West London Folk Scene”. De muziek van Mumford & Sons wordt betiteld als folk rock. Dit artikel zal het ontstaan van de band en de hoogtepunten tot nu toe bespreken.

Typerend aan Mumford & Sons is vooral het grote aantal instrumenten dat de bandleden tijdens een optreden bespelen. Zanger Marcus Mumford bespeeld o.a. gitaar, drums en mandoline, Ben Lovett bespeeld piano/ keyboard, accordeon en drums, Winston Marshall is de banjo speler van de band, maar bespeeld ook de dobro. En Ted Dwane is de bassist, die tevens drums en gitaar speelt tijdens een aantal nummers. Vooral de complexe vocalen harmonieën in de nummers zijn typerend voor het geluid van Mumford & Sons, dit in combinatie met de rauwe zang van Marcus Mumford and het Banjo spel van Country Winston.

Ontstaan

De bandleden maakte allen deel uit van diverse bands en muzikale samenwerkingen in London tijdens de zomer van 2007. Ze kwamen samen als band om Marcus Mumford te ondersteunen met het spelen van zijn eerste poging tot het schrijven van nummers. Echter kwamen ze er snel achter dat het geluid dat ze samen produceerde iets speciaals was. Ze hadden een gezamenlijke passie voor folk, country en bluegrass muziek. Uiteindelijk groeide deze eerste samenwerking uit tot een echte band waarin ieder bandlid zijn eigen stempel op de nummers en het geluid van de band kon drukken.

Zodra de eerste nummers waren vervaardigd is de band op tour gegaan om het publiek bekend te maken met de band. In verschillende interviews hebben de bandleden gezegd dat het live-optreden voor publiek hun favorieten gedeelte is van het leven als muzikant.

Na het beëindigen van een uitgebreide tour door het Verenigd Koninkrijk was het eerste grote optreden van Mumford & Sons op Glastonbury Festival een feit. Een aantal maanden later, in November 2008 bracht de band hun EP “Love Your Ground” uit met als bekende nummers ‘Little Lion Man’ en ‘Banjolin Song’.

Sigh No More

Tijdens een tour door het Verenigd Koninkrijk en de VS, van 2008 tot in 2009, speelde de band nummers van hun uitgebrachte EP en verschillende nieuwe nummers. Deze nummers vormde hun debuut album genaamd ‘Sigh No More’. Dit album is in de loop van 2009 opgenomen met Markus Dravs. Een producer die ook gewerkt heeft met artiesten zoals Arcade Fire en Coldplay. Het opnemen van het album werd gefinancierd door de bandleden zelf om te voorkomen dat ze hun artistieke vrijheid zouden kwijtraken.

Sigh no more werd op uitgebracht op 5 Oktober 2009 in het Verenigd Koninkrijk. Het album bestaat uit de volgende nummers:

1. Sigh No More

2. The Cave (Single #2)

3. Winter Winds (Single #3)

4. Roll Away Your Stone

5. White Blank Page

6. I Gave You All

7. Little Lion Man (Single #1)

8. Timshel Thistle & Weeds

9. Awake My Soul

10. Dust bowl Dance

11. After The Storm

Awards

Mumford & Sons werden in December 2010 genomineerd voor een Grammy Award a;s beste nieuwe artiest en voor Little Lion Man als beste rock nummer. Uiteindelijk heeft de band de awards niet gewonnen, maar hun optreden tijdens de Grammy’s heeft ze veel positieve kritieken opgeleverd en heeft de verkoop van hun album in de VS gigantisch doen stijgen. Tijdens dezelfde ceremonie hadden ze de eer om met Bob Dylan op te treden en het nummer ‘Maggie’s Farm’ ten gehore te brengen.

Bij de Brit Awards won Mumford & Sons de award voor Brits album van het jaar en traden ze op met het nummer ‘Timshel’.

Heden – Toekomst

Op het moment is Mumford & Sons aan het touren door de VS en zijn ze nummers aan het schrijven voor het vervolg op Sigh no More. Dit wordt verwacht tegen het eind van 2011.