blog placeholder

Mike’s echte naam is Michael Kenji Shinoda. Hij werd op 11/02/1977 geboren uit het huwelijk tussen zijn Japans-Amerikaanse vader en Indiaans-Russische moeder.

Mike Shinoda is vooral bekend als mede-oprichter en rapper van de groep Linkin Park. Tevens richtte hij ook de groep Fort Minor op, die zich, in tegenstelling tot Linkin Park, niet tot de rockscene richtte, maar op Hiphop.

Biografie

Mike groeide op in de staat Californië, in een buitenwijk van Los Angeles. Vanwege zijn moeder begon hij al op vrij jonge leeftijd met pianolessen, iets wat hem eigenlijk pas begon te interesseren in zijn tienerjaren.

Zo groeide bij hem ook de interesse om meerde stijlen van muziek aan te pakken. Hij richtte zich zo tot Jazz – en Hiphopmuziek. Daarboven leerde hij de gitaar bespelen. Alsof dat nog niet genoeg was, begon hij de grote rappers van die tijd te imiteren via hun cassettes.

Stilaan leerde Shinoda dus verschillende instrumenten bespelen en werd hij een muzikale duizendpoot.

Shinoda is ook geschoold als grafisch ontwerper en maakte voor al zijn releases, met welke groep dan ook, zelf het artwork. In 2007 gaf hij zelfs een tentoonstelling van zijn werken, gevolgd door een tweede in 2008.

Linkin Park

Na schooltijd begon hij met een schoolvriend zijn eigen muziek te maken en te schrijven. Die schoolvriend was Brad Delson, de huidige gitarist van Linkin Park. Ook Rob Bourdon, de huidige drummer, zat op diezelfde school en werd al snel aan de groep toegevoegd. Shinoda had in zijn kamer een kleine studio ingericht, waar de drie konden oefenen en hun muziek konden schrijven. Shinoda scherpte ondertussen zijn kunsten als rapper aan om frontman van de groep te worden. Het was uiteindelijk Rob Bourdon die het initiatief nam om een echte ‘band’ op te richten, toen onder de naam “Xero”.

Na zijn afstuderen aan de middelbare school, ging Mike Shinoda verder studeren aan de ‘Pasadena Art College Of Design’, waar hij Joe Hahn (de huidige DJ en sampler van Linkin Park) ontmoette, en hij ook al snel deel zou gaan uitmaken van de groep. Shinoda ontwierp samen met Hahn ook al het Artwork voor Linkin Park. 

Na het toevoegen van Chester Bennington aan de groep, was Mike samen met voornoemde verantwoordelijk voor het schrijven van de teksten van de groep, die Shinoda initieel bestempelde als ‘universele gevoelens waarover iedereen praat’. Hun eerste album was eigenlijk een herwerkte versie van hun EP, die ze zonder succes hadden doorgestuurd naar verschillende maatschappijen, zonder succes nota bene, tot Warner Bros. Records hen een kans gaf, en dit niet zonder succes. Er werden maar liefst (tot op de dag van vandaag) bijna 10 miljoen exemplaren van dit album verkocht, de diamanten status. 

Shinoda is echter de drijvende kracht achter Linkin Park, hij co-produceerde ook mee al de albums. Hij deelde zelfs de productiekredieten.

Fort Minor

Fort Minor is een side-project van Mike, omdat hij voelde dat hij bij Linkin Park te weinig zijn “Hiphop-ei” kwijt kon. In 2003 ging hij met dit pseudoniem van start, want hij verkoos dit niet onder zijn eigen naam te doen. Alle instrumenten (behalve de strijkinstrumenten) speelde hij zelf in op het album, The Rising Tied uit 2005. Uitvoerend producten van dit album was trouwens Jay-Z, ook wel bekend van de samenwerking met… Jawel, Linkin Park.

Nochtans was het album niet zo’n groot succes, en ook de singles bleven onder verwachtingen. Daarom dat dit nevenproject van Shinoda nooit echt veel belangstelling heeft gekregen en dus ook niet zo bekend is bij het grote publiek. Het nummer “Where’d You Go”, dat hij schreef voor zijn vrouw, was de enige track die het goed deed in de hitlijsten. 

Mike als grafisch ontwerper

Mike was één van de jongste afstuderende van zijn richting in “The college of Design of Pasadena”, daar behaalde hij de titel “Bachelor Of Arts” voor illustratie.

Voor Linkin Park ontwierp hij, samen Joe Hahn, nagenoeg al het Artwork, van cd-covers, over het webdesign, tot de merchandising toe. Ook ontwierp hij het podium waarop de groep optrad tijdens hun tournees. Tevens ontwierp hij voor DC Shoes ook nog 2 schoenen, en daarbij horende verpakking alsook de reclamecampagne.

Ter bevordering van deze kunst, startte Shinoda een beurs bij zijn oude school om zo het aankomend talent te stimuleren en verder te helpen ontwikkelen. Zelf bleef Shinoda ook niet bij de pakken zitten en doctoreerde in 2009 in de Humane Letters, zodus kan Mike zichzelf nu doctor noemen.

In 2007 en 2008 showde Mike zijn werk tijdens een voorstelling. Ook waren zijn eerdere schilderijen een inspiratiebron voor zijn teksten bij Fort Minor. Deze schilderijen kregen een prominente plaats in zijn eerste voorstelling.

Persoonlijk

Mike is sinds 2003 getrouwd met een schrijfster van kinderboeken, Anna Hillinger genaamd. Samen hebben zij één zoontje dat Otis werd genoemd.