blog placeholder

Vanaf de jaren 80 is Metallica een prominente metalband uit de Verenigde Staten. Zij hebben veel invloed gehad in de ontwikkeling van het metalgenre. Nog steeds is de band erg succesvol, en kan elke nieuwe plaat weer rekenen op enorme verkopen. Metallica wordt meestal ingedeeld bij het subgenre trashmetal, al varieert het per plaat.

 Ontstaan

Het begin van Metallica werd gemaakt toen drummer Lars Ulrich in 1980 een advertentie plaatste in het blad Recycler, waarin hij zei op zoek te zijn naar andere muzikanten, om een metalband te starten. Zanger Hetfield reageerde, waarmee de kern van Metallica was gevormd (Ulrich en Hetfield zijn de enige huidige groepsleden die vanaf het begin in de band hebben gezeten). Het duurde echter nog twee jaar voordat ze hun eerste optreden hadden, met Dave Mustaine als leadgitarist en Ron McGovney als basgitarist. In het jaar dat daarop volgde werd McGovney vervangen door Cliff Burton door een meningsverschil, en Dave Mustaine door Kirk Hammet, omdat hij alcoholproblemen had. Mustaine zou later een andere populaire metalband oprichten, genaamd Megadeth. Dit zou de bezetting worden waarmee Metallica hun eerste faam zou bereiken.

Verdere bandgeschiedenis

In mei 1983 brachten ze met producer Bob Rock hun eerste album uit genaamd Kill ‘Em All, en in juni 1984 kwam het album Ride The Lightning uit, met klassiekers in wording zoals The Call of Ktulu, Fade to Black en Creeping Death. Onderwijl nam de populariteit van Metallica gestaag toe. In februari 1986 komt hun derde album genaamd Master of Puppets uit, volgens velen een mijlpaal in de metalgeschiedenis. Op 27 september van hetzelfde jaar ondervind Metallica hun eerste tegenslag, als Cliff Burton bij een auto-ongeluk overlijdt. Een maand later wordt hij al opgevolgd door Jason Newsted, maar de komende 2 jaar zal Metallica geen echt album meer uitbrengen.

Het duurt tot 25 augustus 1988 tot er weer een album wordt uitgebracht. …And Justice for All wordt het grootste commerciële succes tot dan toe. Ook staat er One op, een nummer dat steevast voorkomt in de hogere regionen van ‘beste nummers aller tijden’-lijstjes. In 1991 brengt Metallica het studio-album The Black Album uit, wat ook de hitlijsten bestormt, met bekende nummers als Enter Sandman en Nothing Else Matters.

De jaren die hierop volgde staan bekend als het voorlopige dieptepunt van Metallica. In 1996 en 1997 komen de albums Load en Reload uit, waarmee Metallica een andere richting in slaat. Veel fans zijn teleurgesteld en haken af. In 1998 wordt een coveralbum uitgebracht genaamd Garage Inc en in 1999 verschijnt S&M, waarop Metallica samen met het San Francisco Symphony Orchestra covers te horen is. Veel tijd gaat er zitten in de rechtspraak tegen Napster, een peer-to-peer-muziekdeelservice. Uiteindelijk wint Metallica en wordt Napster platgelegd, maar hier maakt de band zich niet populair mee. In 2001 verlaat Newsted de band na een ruzie met zanger James Hetfield. Hierna gaan de groepsleden in therapie om verdere interne conflicten te voorkomen, en Hetfield besluit zich uiteindelijk in een afkickkliniek te laten opnemen voor zijn drank- en drugsproblemen. Metallica is bijna op het punt dat ze ermee ophouden.

In 2003 is Hetfield afgekickt, en besluit men toch om door te gaan met Metallica. Het album St. Anger wordt gemaakt, met producer Bob Rock als bassist. Hier wordt niet zo positief op gereageerd als op de vroegere albums, maar de band leeft weer, en de teleurstelling die volgde op Load en Reload is er niet meer.                             Na de opnames St. Anger wordt Robert Trujillo aangenomen als nieuwe bassist, en in 2008 komt Metallica met  Death Magnetic. Diit album wordt weer enorm positief ontvangen, en werd een wereldwijde bestseller.

Bezetting

Metallica heeft altijd uit 4 leden bestaan, al heeft de bezetting door de jaren heen flink gevarieerd. Er is echter wel altijd gebruik gemaakt van zang, een leadgitaar, basgitaar, slaggitaar en drums.

Huidige bezetting

– Lars Ulrich (drums);

– James Hetfield (zang en slaggitaar);

– Kirk Hammet (leadgitaar);

– Robert Trujillo (basgitaar).

Oude bandleden

– Jason Newsted (basgitaar);

– Dave Mustaine (leadgitaar);

– Cliff Burton (basgitaar);

– Ron McGovney (basgitaar).

Lijst met studio-albums

1983: Kill ‘Em All;

1984 Ride the Lightning;

1986: Master of Puppets;

1988: …And Justice for All;

1991: Metallica;

1996: Load;

1997: ReLoad;

2003: St. Anger;

2008: Death Magnetic.