blog placeholder

Metallica ooit een van de voorlopers binnen de metal zowel qua verkoopaantallen als qua muzikale progressie is door de loop der jaren veranderd qua geluid. Betekent dit het einde of juist een nieuw begin…

Het begin:

Een kennismaking van James Hetfield en Lars Ulrich via een advertentie in een muziekblaadje, een gezamelijke liefde voor de new wave of britsh heavy metal.. En toen ging het via een inmiddels legendarische demo en bijdrage aan

metal massacre

De eerste 3:

De eerste 3 platen stuk voor stuk klassiekers, van de pure en rauwe energie van kill em all, het iets meer afwisselende ride the lightning naar de perfecte metallica lp  master of puppets. De band steeg naar de nr 1 positie in metal land omdat ze vernieuwend waren. En ondanks alle andere trash metal bands een klasse apart bleven.

Nr 4 en 5

Na master of puppets ging de band uitgebreid toeren. Tijdens deze tour kregen ze een bus ongeluk waarbij

Cliff Burton

hun toenmalige bassist overleed. Na dit enorme verlies ging men toch verder. Ze kwamen met een heel harde plaat.. and justice for all, waarbij het rustig one een heel groot commercieel succes was.

Na deze plaat en wederom enorm veel touren, wilde ze een plaat maken met kortere en simplere nummers. Dit werd “the black album”. Commercieel een enorm succes waarbij ze een publiek buiten hun reguliere metal publiek bereikten. Helaas leidde dit ook tot een stukje vervreemding van hun trouwe fans..

De laatste jaren:

Ondanks dat dit een periode van een jaar of 15 is, ga ik het toch onder een kopje scharen… Men bracht eerst load en re-load uit. Twee heel goede rockplaten, maar die volgens mij weinig met metallica hebben te maken.

Daarna kwam er een lastige periode met wederom een bassisten wissel, persoonlijke issues en nog meer ellende..  Deze periode resulteerde in st Anger. Een terugkeer qua songs naar de eerste 4 platen maar dankzij of juist ondanks een belabberde productie had het ondanks best goede nummers weinig impact.

De laatste cd was death magnetic wederom een harde plaat. Geen terugkeer naar hun oude sound maar aan de andere kant is metallica daar ook geen band naar…

Toekomst:

Ik denk dat de mannen nog wel een tijd muziek blijven maken..Maar altijd de muziek die zij willen. Ondanks dat veel mensen nog een master of puppets willen horen, zal metallica zichzelf altijd blijven vernieuwen. En of je dat goed vindt moet je uiteraard zelf weten. Al zal iedereen ze moeten nageven dat ze nog steeds een van de zo niet de beste live band zijn.. Altijd vol energie en lange shows spelen met songs van alle albums….