blog placeholder

Een van de allergrootste der componisten is Ludwig van Beethoven. De in Bonn geboren musicus stond op de grens van Klassiek naar Romantiek en hij hielp de muziekwereld die te passeren. Praktisch alle componisten van de 19e eeuw en het merendeel daarna zijn schatplichtig aan Beethoven.

Bekend is dat de vader van Ludwig van Beethoven zijn zoon wilde presenteren als een nieuw wonderkind, in navolging van de jonge Mozart die voor vorsten en geestelijke leiders opgetreden had. Beethoven was een groot talent, maar geen echt wonderkind. Zijn jeugd, zo wordt verondersteld, was niet gelukkig, hoewel hij wel op vroege leeftijd concertpianist geworden was en al vroeg componeerde. Daarbij moet ook worden vermeld dat Mozart wel een uitzonderlijk talent in de jonge Beethoven zag, toen die bij hem op les kwam. Helaas werd Beethovens moeder ziek en moest Ludwig, die van Zuid-Nederlandse komaf is en zijn achternaam daarom niet met Von maar met Van moest schrijven, Wenen snel verlaten.

Levensgeluk
Na de dood van zijn moeder werd Beethoven altviolist in een orkest om geld te verdienen voor het gezin; zijn vader was ineen gestort na het overlijden van zijn vrouw. Pas in 1792 keerde hij terug naar Wenen, toen het muzikale hart van de wereld, om les te krijgen van onder meer Haydn, Schenk en Salieri. Hij kreeg de wind in de zeilen en genoot meer en meer aanzien als concertpianist. Een vast loon aan het hof en bijval vanuit het publiek op zijn vele reizen brachten hem levensgeluk. Bovendien werd zijn eigen werk al snel erg populair en geliefd.

Doofheid
Helaas begon hij aan het begin van de 19e eeuw doof te worden. In 1819 had hij zijn gehoor volledig verloren. Hij veranderde hierdoor in een teruggetrokken, argwanend mens die vaak erg hard was ten opzichte van zijn omgeving. Hij bleef ook altijd ongetrouwd, hoewel hij naar verluidt wel menig gepassioneerde relatie heeft gekend in zijn jongere jaren. Hij heeft zich nog een tijd bekommerd om zijn neef Karl, omdat hij diens moeder niet vertrouwde. Uiteindelijk was de jongeman daarvan niet gediend.

Beethoven leed aan verschillende kwalen (reuma, slecht zicht, huidziektes) en stierf tenslotte aan de gevolgen van een longontsteking. Hoewel zijn karakter hem ontoegankelijk maakte als mens, werd zijn dood door heel Wenen dagenlang betreurd. Zelden is een componist met meer eer begraven dan Ludwig van Beethoven.

Werk
Beethoven is vanwege zijn invloed op de muziekgeschiedenis misschien wel de allergrootste componist. Bovendien liet hij een oeuvre na dat zo veelomvattend is, dat zelfs veelschrijvers als Mozart en Bach niet dezelfde breedte konden bereiken. Zijn muziek groeide ook door de jaren heen en ontwikkelde zich steeds (bekend is dat Beethoven dagen of zelfs weken werkte aan een paar maten muziek, alleen om het perfect te krijgen). Daarnaast zijn melodieën als Für Elise, het thema uit de finale van de 9e symfonie (Europese volkslied) of de openingsmaten van zijn 5e Symfonie tot op de dag van vandaag bij iedereen bekend.