blog placeholder

Ze is geboren op 28 maart 1986 als Stefani Joanne Angelina Germanotta maar is inmiddels bekend als popidool Lady Gaga. Met haar unieke kledingstijl en catchy songs had ze al snel de harten veroverd. Maar wie is deze Lady Gaga nou eigenlijk precies?

De jeugd van Lady Gaga

Lady Gaga is opgegroeit in Manhattan en genoot een Rooms-Katholieke opvoeding. Ze was al vroeg bezig met muziek, want op haar 4e leerde ze piano spelen en op haar 13e begon ze voor het eerst optredens te geven. Haar ouders waren niet rijk en Stefani voelde zich in haar jeugd vaak een buitenbeentje. Op haar 17e ging Stefani studeren in New York aan de Tisch School of the Arts. Maar ook hier voelde Stefani dat ze er niet bijhoorde en ze verliet de school om carriere voor zichzelf te maken.

Begin van haar carriére.

Stefani begon haar carriére bij Def Jam Records op haar 19e, maar al snel liet het platenlabel haar vallen. Echter onmoette ze door dit platenlabel wel haar huidige manager Redone. Samen met hem schreef ze haar eerste lied ‘Boys, Boys, Boys’. Het was een mashup geïnspireerd op Mötley Crue’s ‘Girls, Girls, Girls’ en Ac/Dc’s ‘T.N.T.’ Ze begon de Stefani Germanotta Band en deed Burlesque shows. Dit contrasteerde echter met haar vaders katholieke ideeën waardoor ze een tijd van elkaar vervreemd waren. De persona Lady Gaga ontstond pas later. Haar muziekproducer Rob Fusari vergeleek haar altijd met Freddie Mecury en zong ”Radio Ga Ga” als ze binnenkwam. Toen hij het een keer in een smsje naar haar stuurde werd Radio gecorrigeerd naar Lady en zo ontstond haar artiestennaam. En vanaf die dag was Stefani Germanotta verdwenen en Lady Gaga geboren.

The fame

Haar carriére als Lady Gaga begon pas echt toen haar album The Fame uitkwam. Haar eerste single Just Dance haalde zelf de nummer 1 positie in 7 verschillende landen. Haar 2e single Poker Face was een nog grotere hit. In Nederland werd Love Game uitgebracht terwijl de andere landen met Eh Eh Eh nothing else i can say kwamen als de volgende single. Dit omdat veel landen het nummer Love Game te expliciet vonden. De excentrieke Lady Gaga kreeg al snel veel media aandacht. Ze gaf opelijk toe bisexueel te zijn en er werd zelfs een tijd lang gespeculeerd of ze hermafrodiet zou zijn. 

The Fame monster

The Fame Monster is het 2e album dat Lady Gaga uitbracht. Met dit album werden haar clips en outfits nog extravaganter dan ze al waren. Zo had ze in de clip van Alejandro de 3e single van het album een bh aan in de vorm van machinegeweren. Ook werkte ze op dit album samen met Beyonce in de single Telephone. Dit omdat ze al een andere hit met haar had gemaakt genaamd Videophone. In Videophone is de lead voornamelijk bij Beyonce terwijl deze in Telephone voornamelijk bij Lady Gaga ligt. In haar Fame Monster era werd er nog een alterego gecreeërd dit keer in de vorm van een man genaamd Jo Calderone voor de Vogue Hommes Japan. Ook wist ze in deze era in opspraak te komen door te verschijnen in een jurk gemaakt van rauw vlees. 

Het heden

In het heden is Lady Gaga een grote inspiratiebron. Haar unieke uitstraling spoort veel jongeren aan om zichzelf te zijn en dit wordt nog is extra benadrukt in het lied Born This Way de eerste single van het gelijknamige album. Born This Way gaat er namelijk over dat je gewoon jezelf moet zijn. Echter was er over dit nummer nog wel een kleine rel. Dit omdat het volgens sommige te veel leek op Madonna’s Express yourself. Toch blijft Mama Monster (Zoals haar fans haar zo liefkozend noemen) hit na hit scoren en haar nieuwe album Born This Way is in 1 week al een miljoen keer verkocht. Het ziet er naar uit dat de Little Monsters (Zoals Gaga haar fans liefkozend noemt) nog lang zullen genieten van deze excentrieke vrouw. 

Lady Gaga's ''Born this Way''