blog placeholder

Hoe word ik een goede D J Dat is een vraag die je tegenwoordig vaak hoort. Iedereen wil D J worden maar niet iedereen kan dat, zo word gezegd in ieder geval. Mijn mening is dat iedereen DJ kan worden. Als je er maar genoeg moeite voor doet. Wat heb je hier voor nodig ?

Wat heb je nodig om een DJ te worden. Dat is een vraag die mij wel eens vaker gesteld word. Zelf ben ik 5 jaar geleden ongeveer begonnen. Ik had nog nooit een DJ CDspeler aangeraakt laat staan muziek gemixt. Een vriend van mij had een eigen bedrijf voor het verhuur van DJ’s licht en geluid. Een avond was er een feest waarvoor hij geen DJ kon vinden en ik ben toen ingevallen. Het was geen ingewikkeld feest. Gewoon een standaag verjaardag. Mixen was dus niet nodig.
Nou laat ik je dit zeggen al heb je alle muziek van de wereld bij je.. makkelijk is je eerste keer niet. Het was een verdeeld publiek wat de leeftijd betreft dus om daar een goede balans in te vinden was moeilijk. Nou ik heb het die avond er niet slecht vanaf gebracht al zeg ik het zelf.

Het balletje was begonnen met rollen. Hierna kon ik eens komen draaien bij het dorpscafe. Hier hadden ze al een DJ met veel meer ervaring echter wilde i het wel eens proberen. Thuis van tevoren uiteraard CDtjes gemaakt en geoefend, in de praktijk is het moeilijk. Je moet veel kennis hebben van de muziek die je bij je hebt en ook weten hoe de muziek gaat. En dan komt nog het belangrijkste, de platen keuze. Welke muziek draai je bij welk publiek. Sommige mensen zeggen wel eens dat het heel makkelijk is. De pratkijk heeft me anders geleerd.

Platenkeuze.

Je platenkeuze is heel erg belangrijk en kan een avond breken of opbouwen. Je moet bij ouderen bijvoorbeeld geen house draaien. Ik zorg er dan ook altijd voor dat als ik ergens moet gaan draaien dat ik van tevoren weet qwelk publeik er komt en wat ik dus kan verwachten. Dit betekent trouwens niet dat ik dan alleen maar muziek meeneem voor die doelgroep. Ik zorg er altijd voor dat ik ook andere muziek bij me heb. Je weet namelijk nooit hoe een avond kan lopen. Zo heb ik al bruiloften gehad die aan het einde van de avond de muziek hard wilden hebben staan met house in plaats van standaard bruiloft muziek. Zorg dus dat je altijd overal op bent voobereidt. Dan is het ook belangrijk om tijdens je platen keuze goed op je publiek te letten. Je kunt aan de mensen zien of ze het leuk vinden of niet. Er zitten natuurlijk ook avonden bij dat je het gewoon niet aan de gang krijgt je kunt dan nog zo goed je best doen en de muziek zo varieren er is dan gewoon geen knoop aan vast te binden.

Mixen of niet mixen ?

Niet bij alle muziek moet je mixen, dat is mijn mening. Ook niet alle muziek is hier geschikt voor. Feestmuziek kun je bijvoorbeeld wel in elkaar laten overlopen maar je moet t niet echt mixen, tenminste niet bij alle nummers. House, Club RnB e.d. zijn darintegen wel weer uitermate geschikt om te mixen. House gaat mijn voorkeur ook naar uit dat draai ik zelf het liefste. Maar verder draai ik ook andere muziek, soms ook bruiloften 50 jarige verjaardagen, buurtfesten maar ook in discotheken, cafes e.d. Ik ben overal voor in!

Uitstraling.

Als DJ is het belangrijk dat je een goede uitstraling hebt ook wanneer je een avond geen zin hebt. Hoe jij je naar het publiek gedraagt is heel erg belangrijk. Ook daarmee kun je het publiek flink beinvloeden. Ik heb altijd plezier met draaien ook al is het feestje niet zo leuk ik maar ik maak er zelf wel een feestje van.

Muziek.

Het is belangrijk dat je je muziek collectie up-to-date houdt. Mensen willen namelijk vaak de nieuwste muziek horen. Ook dit is weer afhankelijk van waar je moet draaien. Bruiloften e.d. draai je ook vaak soul muziek van vroeger en knallers als Paradise by the dashboard light. Dat is muziek die het altijd goed doet op bruiloften. Zorg dat je verschillende muziek bij je hebt want je weet van te voren nooit wat voor avond het gaat worden. Hou je muziek bijgewerkt en probeer elke week minimaal 1 nieuwe CD toe te voegen.

Gevoel voor ritme.

Je moet ook gevoel voor ruitme hebben om DJ te kunnen zijn en je wil mixen. De beats moeten namelijk goed samen lopen en hiervoor moet je goed ritme gevoel hebben. Dit kun je natuurlijk ook zeker leren. Hier heb je gewoon handigheid voor nodig.  Alles wat ik hierboven heb beschreven kun je leren als je er maar genoeg tijd en moeite voor doet. Iedereen kan DJ worden. In welk niveau hangt helemaal van jezelf af als je er maar genoeg moeite voor doet!