Ben je lekker bezig met muziek en wil je je kennis uitbreiden door te beginnen met het gebruik van VST’s? Of heb je al vaker een VST gebruikt maar kan je even niet meer bedenken hoe je ze ook alweer in FL studio kan vinden? Geen zorgen, dit artikel beschrijft snel en gemakkelijk hoe je een VST installeert en inlaadt in Fruity Loops.
Wat is een ‘VST’?
Een VST is een aangenomen standaard waarmee meestal virtuele instrumenten worden bedoeld. Wanneer men spreekt van een VST dan kan men ook spreken van een VST effect. Zowel VST effecten als VST instrumenten worden ook wel VST-plugins genoemd.
VST is een afkorting van Virtual Studio Technology en is ontwikkeld door een van de huidige marktleiders op gebied van virtuele instrumenten, namelijk Steinberg. Inmiddels een aantal jaren later zijn er meerdere bedrijven en particulieren zich gaan richten op het ontwerpen van dit soort technologieën en is het voor de meeste gevorderde artiest zelfs mogelijk om zelf een VST te maken met bijvoorbeeld Synthmaker.
Koop of dowload een VST
Er zijn veel websites waar je gratis VST’s kunt downloaden. Het soort VST en het geluid dat het instrument maakt is per VST verschillend. Sommige instrumenten geven een lekkere harde bass terwijl andere instrumenten een rustgevend en zweverig sfeertje creëren.
In dit artikel ga ik ervan uit dat je ergens op een CD of DVD en anders op je hardeschijf de installatiebestanden hebt staan van je virtuele instrument.
Het instellen van FL Studio
In de meeste versies van FL studio staat de standaard instelling voor de zogenaamde ‘vst folder’ op c:program filesvstplugins. De ‘vst folder’ is eigenlijk niets meer dan de map waarin FL Studio zoekt naar geïnstalleerde instrumenten, effecten en plugins. Ik raad aan om alle VST instrumenten in dezelfde map te installeren zodat je niet voor elke VST die je gebruikt de instellingen van je programma moet wijzigen. Ook iets om in gedachten te houden is dat een VST kan stoppen met werken als je deze instellingen wijzigt omdat de verwijzingen naar de bestanden dan niet meer kloppen. Gelukkig is het niet mogelijk om te boel hiermee te verpesten. Het terugdraaien van de instelling is genoeg om de VST weer werkend te krijgen.
Het vernieuwen van de lijst met plugins
Nadat je de VST hebt geinstalleerd indezelfde map als waar FL studio zoekt naar zijn plugins dan klik je bovenin FL studio op Channels -> Add – > More. Waarschijnlijk staat de VST nog niet in de lijst. Om de lijst te vernieuwen klik je simpegwel op “Fast Scan”. Voor de mensen die nieuwschierig zijn naar waarom Scan & verify als onveilig wordt gezien, die optie opent alle VST plugins om de beurt en controleert of hij ze kan openen. Dit kan heel erg veel tijd in beslag nemen als je veel instrumenten hebt geinstalleerd.
Misschien is het je ook opgevallen dat er bij elke VST een checkbox staat. Als je die checkbox aanvinkt dan wordt de VST getoond in het menu channels waardoor je niet elke keer moet zoeken in de lijst van instrumenten. Persoonlijk vind ik het handig om instrumenten die je niet gebruikt ook niet in de lijst te tonen. Ook handig om te weten is dat nieuw geinstalleerde instrumenten en effecten rood worden weergegeven.
Dubbelklik op de geinstalleerde VST en je bent klaar om jen eerste meesterwerk te componeren!
Tot slot
Het gebruik van praktisch gezien elke VST is anders dan die van een ander. Probeer daarom zoveel mogelijk instrumenten uit en lees de handleidingen. Weten wat termen als “reverb” en “distortion” betekenen komt altijd goed van pas. Meer informatie over het gebruik van specifieke VST’s vind je in andere artikelen op Foobie.